DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Kruche, rozpływające się w ustach tyle mogę powiedzieć o moich chruścikach :) min. Coś dla osób które tak jak ja nie lubią stać przy garach. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Mam go od mojej cioci, która tylko tak je robi. Ważne by ciasto było jak na makaron, robiłam je po raz pierwszy i zrobiłam te fotki. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.
To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Oceń przepis aby doradzić innym! Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.
Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu. Sprawdzone przepisy na faworki w kategorii: tanie. Znajdź przepis na faworki w Ugotuj. Zobacz najlepszy przepis na oponki serowe jaki można zrobić.
Jeśli wolisz pieczone oponki w wersji Fit, to również znajdziesz je na moim blogu kulinarnym Ania Gotuje. Podstawą przepisu na faworki jest zbijane ciasto śmietanowe. Otóż według najstarszych przepisów na faworki, w ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze.
Witam, przepis wydaje się prosty ale coś musiałam popsuć bo już podczas wyrabiania ciasto było twarde i nie dało się ulepić zwartej kuli. Smaczna i szybka przekąska. Kochają ją wszystkie dzieci! Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, do tego dodaj masło, cukier, cukier waniliowy, jaja, alkohol i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na min. Rozwałkuj ciasto, wytnij paski o wym.
Fatalny przepis, za dużo mąki. Składniki w żaden sposób nie chcą się skleić i dać wyrobić na jednolitą, plastyczną masę. Po prawie godzinie ugniatania ciasto poszło do kosza. Halina Kołda Odpowiedz 30. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki.
Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha! Nie rozumiem dla czego na tej stronie kazdy przepis potrzebuje cos w proszku.
Jesli nie mieszkasz w Polsce i twoje sklepy nie sprzedaja produkty Knorr, to te przepisy sa NIE MOZLIWE! Alicja Kwiecińska Odpowiedz 15. Ile wychodzi faworków z tej porcji? Grazyna Tabisz Odpowiedz 22.
Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Warto użyć malaksera i rozdrobnić dokładnie. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).
Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Potem idzie już z górki, bo po.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.