Poniżej sprawdzony przez lata, ulubiony przepis czytelników na najlepsze pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu. Pierniczki można przygotować przed samymi Świętami, albo z wyprzedzeniem.
W czym przechowywać pierniczki? Dodane przez tota w: Tylko o kuchni. No i właśnie tak ucięło. A chodziło o to czy lukrowanie istotnie wpływa na słodkość pierniczków. Ani ja ani moje otoczenie nie lubimy bardzo słodkich ciast czy ciastek i zastanawiam się czy wobec tego że chcę pierniki ozdobić lukrem mam robić je dokładnie wg przepisu czy ograniczyć ilość cukru i ewentualnie o ile.
Moje pierniki już leżakują, ale nie powiem Ci, czy są sprawdzone, bo robiłam je pierwszy raz. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Piekarnik nagrzać do 1stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać mió powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Idealne na święta i na prezent. Szybkie i smaczne pierniczki to mój grudniowy HIT, a właściwie nie mój tylko mojej koleżanki - bo o czymś Wam nie jeszcze mówiłam. Mam taką jedną znajomą, która robi wyśmienite wypieki i zawsze gdy u niej jestem to częstuje mnie czymś pysznym, ona też de facto odpowiada za nasze torty przy.
Składniki: 7g mąki pół opakowania proszku do pieczenia (ok. łyżeczki) 1ml mleka 1g masła lub margaryny niecałą szklankę cukru. Pierniki z tego przepisu przygotowuję co rok. Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Słynne toruńskie pierniki wypiekano prawdopodobnie już w XIV wieku, a trzysta lat później przygotowywane w Toruniu katarzynki porównywano do najsłynniejszych w Europie pierników norymberskich.
Zgodnie z legendą ich nazwa pochodziła od Katarzyny – córki młynarza, która pomagała w przygotowaniu ciast na przyjazd króla. Czy te pierniki mimo, że wychodzą mięciutkie później twardnieją jak to się dzieje z takimi robionymi tygodnie przed świętami? W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mió cukier puder. Z pozostałych składników i ostudzonej masy zagniatamy ciasto. Zbliża się Boże Narodzenie podpowiadamy więc, jak przygotować pyszne pierniczki!
Zobacz najłatwiejsze przepisy. Sprawdź, jakie składniki i ile czasu potrzebujesz. Robiłam pierniki z tego przepisu pierwszy raz, nie wyszły.
Czas pieczenia minut to za długo – pierwsza porcja po prostu się zbyt mocno przypiekła, były niesmaczne, smakowały jak spalone. Doskonałe w smaku, aromatyczne z wyczuwalną nutą skórki pomarańczowej. Słodziutkie i lukrowane pierniczki na Święta. Są to najczęściej pierniki z dodatkiem drożdży – nie wymagają czekania, bo są od razu miękkie.
Pamiętaj jednak, że tradycyjne pierniki, które przechowujemy przez kilka tygodni w pojemnikach, nabierają wspaniałej intensywności i miękkości – warto poczekać! Co prawda przepis na pierniki, któremu jestem wierna od kilku lat, a który otrzymałam od mojej sąsiadki Asi, nie wymaga ani leżakowania ciasta, ani czekania, by pierniki zmiękły, więc równie dobrze można je upiec tuż przed Bożym Narodzeniem. Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące rozgnieść. Miód wlać do garnka,podgrzać nieco i wsypać cukier-mieszać.
Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować blenderem na gładką masę. Natomiast jeśli lubisz np. Kiedy najlepiej piec pierniczki na Boże Narodzenie?
Sprawdzony przepis na Szybkie pierniczki - Szybkie pierniczki tzw. Zamierzam upiec pierniki na święta, ale w tym temacie jestem po prostu ciemna ;d Znalazłam fajny przepis w gazecie, ale to nie w tym problem. W miejscach uwypukleń wycinać pierniki (tak, żeby powidła znalazły się dokładnie w środku piernika, brzegi sam e się skleją). Po upieczeniu studzić na kratce.
Jak wy zawsze pieczecie? Ostudzone pierniki można oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Do garnka dajemy mió margarynę, cukier i przyprawy do piernika. Zostałam nawet dziś ponaglona przez jedną z czytelniczek bloga do zamieszczenia tego przepisu. Uwielbiam miękkie i puszyste pierniki.
Takie, których przygotowanie nie wymaga zbyt dużo pracy i długiego czekania. Darzę też miłością piernik staropolski, ale jak ktoś mi go zrobi. Jakoś nie lubimy się z tym ciastem.
Niby wszystko robię tak, jak w przepisie, ale efekt nie jest spektakularny. Lepsze niż toruńskie pierniki. Miejsce warte czekania każdej minuty na wolny stolik. Pyszne zupy (tajska mistrz!) no i obowiązkowe naleśniki.
Szeroki wybór - niezależnie czy wolisz na słodko czy na słono - znajdziesz coś dla siebie! Ja zaczynam powoli wariować - nienawidzę czekania. A teraz już zupełnie nie mam czym głowy zająć, ciągle więc przeglądam strony w internecie, sprawdzam po kilka razy, czy mam wszystko, co potrzebne (muszę jeszcze kupić kłódkę i zamówić bluzę), i chyba jeszcze dzisiaj spakuję plecak.
Czuję się jak pierwszoklasista!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.