Dodane przez basiunia w: Tylko o kuchni. Jak chcesz to na maśle podsmażasz lekko szalotkę, dodajesz buraczki, podgrzewasz aż odparuje nadmiar wody, doprawiasz, śmietana albo jogurt grecki, jeszcze ze chwila na ogniu (do smaku) i gotowe. Całość należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Takie buraczki najlepiej smakują przy obiedzie w połączeniu z kotletami mielonymi lub pulpetami.
Obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Oddzielnie zetrzeć jabłko. Przygotować około 2ml wrzątku.
Cebulkę pokroić w kosteczkę, a następnie na oleju lekko ją przyrumienić na dużej patelni. Mieszając energicznie dodać mąkę, a następnie jabłko. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jak doprawić buraczki tarte.
Jak buraczki na zimno, to koniecznie z tartym jabłkiem. To bardzo prosta surówka w przygotowaniu. Trzeba tylko wcześniej ugotować buraki. Zamiast soku z cytryny możecie użyć też octu.
Ja czasem sięgam po ocet jabłkowy. Tradycyjne buraczki zasmażane - sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (około godziny). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i, mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż powstała zasmażka będzie miała złocisty kolor. Najczęściej moja rodzina się cieszy, ponieważ buraczki tarte lubimy wszyscy bez wyjątku.
Buraki do buraczków zasmażanych można przygotować nijako na sposoby. Buraczki tarte Buraczki tarte nauczyła mnie robić mama. Jedni uważają, że najlepsze buraczki wychodzą te, które są uprzednio upieczone w piekarniku (bez obierania, tylko wyszorowane, a obrane dopiero po upieczeniu), gdyż smak buraka ‘nie ucieka’ do wody. Ja przygotowuję buraczki wg.
Wszystkie przetwory tak robię i nie pasteryzuję. Kompoty gotuję w garnku iteż wrzące nalewam ,trzymają sie super. Warunek pokrywki muszą być wklęsniete. Osobno roztapiam masło , na złoty kolor smażę na nim cebulkę i wrzucam starte jabłka i przesmażam.
Proponujemy Ci buraczki na ciepło w trzech wariantach - tradycyjne buraczki zasmażane na ciepło, buraczki na ciepło z zasmażką oraz w postaci buraczanego carpaccio. Jeśli lubisz jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo, nasze buraczki na ciepło do obiadu będą idealne. Uwielbiam buraczki chyba pod każdą postacią – na ciepło, na zimno, z chrzanem, z jabłkiem, z papryką, z cebulą, a także w barszczu. Jesienią, gdy buraczki są najsmaczniejsze i najtańsze przygotowuję słoiczki z burakami, które w zasadzie są już gotowe do spożycia. Do tych grubo tartych wystarczy dodać np.
Buraki w słoiku z powodzeniem mogą zastąpić surówkę lub być samodzielną przekąską. Są nie tylko zdrowe, ale też pasują do niemal wszystkich obiadowych dań mięsnych. Warto zrobić zapas, ponieważ można je bardzo długo przechowywać i cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku.
Są bardzo smacznym, prostym i do tego zdrowym dodatkiem do obiadu. Wrzucić buraczki, wymieszać i podsmażać chwilę. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną octu.
Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu. Daję się go wówczas jak buraczki nie są wystarczająco słodkie lub są stare. Do młodych buraczków cukru nie dodaję nigdy. Gdy ja robię buraczki zasmażane to gotuję je w lekko osolonej wodzie nie obrane. Generalnie to ilość buraków jak dla mnie jest wedle własnego uznania.
Następnie jak są wystarczająco miekkie odstawiam by ostygły. Zasmażam je tylko z łyżką masła i łyżeczką mąki. Są po prostu genialne w takim prostym wydaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.