poniedziałek, 1 października 2018

Warzywa po grecku

Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym.


Duszone warzywa do ryby po grecku. W tym momencie dodajesz również cebulkę jeśli jej używasz. Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę.


Bardzo lubię przygotowywać je w wersji pikantnej, doprawionej mocno pieprzem, chili i czosnkiem. Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. To warzywa, które przygotowujemy do tradycyjnej ryby po grecku, jednak w tym przypadku, wedle wytycznych diety są ugotowane bez dodatku tłuszczu i. Briam, czyli pieczone warzywa po grecku. Tofu kroję w kostkę i posypuję warzywa (można wcześniej je zamarynować, przepis tutaj).


Przygotowanie dania briami - pieczone warzywa po grecku Piekarnik nagrzej do 2stopni. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Cebule obierz i pokrój w ósemki. Parmezan pokrój w małą kostkę.


Bakłażany pokrój w grube półplastry. Cukinie pokrój w grube plastry. Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Spróbuj zrobić z mintaja w kostce.


Lepiej kupować taki pakowany, bo przynajmniej wiesz co masz. Jak kupisz mrożony filet, to więcej zapłacisz za lód na rybie, niż za samą rybkę. Może być także stosowany podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Jest to beztłuszczowa wariacja mieszanki warzyw, której używamy do przygotowania naszej ulubionej ryby po grecku.


Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier. Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Ryba po grecku i ryba po grecku fit.


Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.


Doskonała na Wielki Piątek. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw.


Warzywa po grecku

Duś na małym ogniu przez około minut. Owoce, warzywa i zioła po grecku, czyli grecki słowniczek kulinarny cz. Nie sądzę, żebym mogła wnieść do tego tematu cokolwiek nowego, dlatego też postanowiłam zająć się kuchnią od strony językowej. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około minut mieszając.


Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dąbrowskiej). Wszystko dusimy razem przez minut. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.


Jeżeli grillowanie nie kojarzy się komuś z warzywami, zapewne nigdy nie próbował przygotować ich na ruszcie. Usmażone kostki lub płaty ryby układam w naczyniu. Na rybę wylewam warzywa i równo rozprowadzam. Rybę po grecku schładzam w lodówce.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na warzywa po grecku na patelni. Marchew, pietruszki oraz seler myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, odcedzamy je i trzemy na tarce o grubych oczkach.


Warzywa po grecku

W dużym garnku umieszczamy starte warzywa oraz wcześniej podduszoną cebulkę. Zbliżmy się już do końca. Mając przygotowane duszone warzywa oraz smażoną pietruszkę i selera możecie przystąpić do “złożenia” potrawy. W dowolnym naczyniu, ja użyłam do tego glinianej formy do pieczenia, przekładajcie warzywa warstwami. Wielu twierdzi, że najlepiej smakuje, gdy jest podawana na ciepło(i ryba i warzywa), chociaż pasuje także jako zimna przekąska na później.


Do przygotowania ryby po grecku chętne są już nastolatki, o czym świadczą liczne blogi kulinarne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty