wtorek, 23 października 2018

Na czym smazyc faworki

Mąz ma ogromna ochote na chrust i chciałabym mu go zrobić. Czy mozna chrust czy faworki smażyc na oleju np. Kujawskim czy tylko na smalcu?


Co zrobić,na czym smażyć,aby faworki,czyli chrust nie pienił się podczas smażenia. Najlepszy olej,smalec,czy coś innego?

Zawsze podczas smażenia chrust bardzo pieni się i co zrobić? Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Bez względu jednak na to jak je nazwiemy, zachwycają smakiem zarówno. Ciasto na faworki będzie delikatne i smaczne, jeśli: 1. Użyjemy samych żółtek, a białka wykorzystamy do innych wypieków.


Dolejemy do ciasta spirytusu, który zapobiegnie w pewnym stopniu chłonięciu przez ciastka nadmiaru tłuszczu podczas smażenia. Wódka nie działa tak dobrze, lepszy jest alkohol wysokoprocentowy.

Nie wiem dlaczego, ale tak jakoś miesiąc temu robiłyśmy faworki z teściową dwa razy. Wiem,że moje zdolności manualne pozostawiają wiele do życzenia, jednak byłam całkiem zadowolona z ich kształtu :-) Róże robimy tak,że wykrawamy trzy kółka różniące się nieznacznie wielkością, nacinamy je po bokach i ściskamy je razem (jeśli jutro zdążę, pokażę to na filmiku). Smażymy jak zwykłe faworki na gorącym. Oleje tłoczone “na zimno” Do smażenia nie nadają się oleje tłoczone „na zimno”, z uwagi na to, że są bardziej wrażliwe na obróbkę cieplną.


Produktem szczególnie polecanym do przetwarzania w wysokich temperaturach jest rafinowany olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Zdejmując pączki lub faworki z patelni musimy pamiętać, że wielokrotne odgrzewanie tłuszczów roślinnych niszczy ich właściwości i gromadzi szkodliwe związki powstające przy smażeniu. Dlatego rekomendujemy jednokrotne smażenie na tej samej porcji oleju. Zgodnie z oczekiwaniami cukierników na faworki był wczoraj największy popyt. Szczególnie, że niewiele osób ma czas, by smażyć je samodzielnie – jak kiedyś robiły to nasze babcie.


Na czym smażyć pączki, faworki? Macie jakieś fajne przepisy np. Ile powinny się smażyć faworki ( chrusty ) ? PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie.


Będziesz na nich układała cieniuteńkie placki, a potem - uformowane, gotowe do smażenia faworki. W środku każdego kawałka zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.

Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Wkładamy partiami faworki do smalcu, gdy zezłocą się od spodu – przekręcamy (najlepiej szczypcami), następnie wyjmujemy na talerz wyłożony recznikami papierowymi. Kiedy papier wchłonie tłuszcz, przekładamy je na kolejny talerz roboczy, gdzie poddawane są procesowi oprószania cukrem pudrem przez sitko. Zaloguj się, aby obserwowa ć. Opracowując temat tłuszczów do jednego z wpisów postanowiłam przy okazji dowiedzieć się na czym powinnam smażyć?


Do tej pory używałam głównie oleju rzepakowego rafinowanego, ale po zagłębieniu się w temat, mam pewne wątpliwości, czy jest on najlepszym wyborem. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, następnie trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Zagniatało się je jak zwykłe kruche. W Tłusty Czwartek zrobiłam faworki z tego przepisu i muszę przyznać, że do mojego starego przepisu już nie wrócę.


Muszę też wypróbować inne metody na te pyszne. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.


Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy. Szukasz przepisów kulinarnych dla niemowląt, alergików lub dla całej rodziny? W tej kategorii znajdziesz sprawdzone przepisy na smaczne dania, które przypadną do gustu nie tylko Twoim dzieciom.


Znasz idealny przepis dla malucha?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty