Wyjdzie Wam piękny, kształty makowiec, który potem wystarczy. Dodane przez Annuar w: Tylko o kuchni. Dziękuję wszystkim za porady. Strucla makowa - porady. Coś mi się wydaje, że jednak stchórzę i zrobię roladę makową z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego (szybsza, prostsza i dłużej zachowuje świeżość) bo na święta chce się mieć coś pewnego.
Trudno sobie wyobrazić stół wigilijny bez makowca. Jeśli w tym roku zdecydujesz się na samodzielne upieczenie go, posłuż się tym przepisem na struclę makową. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego – będziesz potrzebować jajek, mleka, cukru, mąki pszennej, kostki do pieczenia oraz – oczywiście – drożdży. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na rolada makowa jak długo piec.
Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu. Pani Doroto makowce przepyszne! Niby wszystko ok w smaku, ale wizualnie beeee. Mam jeszcze zamiar upiec jutro, bo zostało mi masy makowej wiec moge zmodyfikowac, jesli cos podpowiecie. Długo czekałam na taki pomysł zawijania strucli w papier , już sprawdziłam - działa a jesli pęknie to nie tak bardzo jak bez papieru i przynajmniej mak nie wysycha podczas pieczenia.
A ja podzielę się moim pomysłem na mak, który potrzebuje więcej czasu niż cała strucla a właśnie przed świętami tego CZASU nam bardzo brakuje! Gotowa Masa Makowa Jak Długo Piec - informacje, zdjęcia, materiały video. Ciasto Makowiec Z Puszki Jak Piec - informacje, zdjęcia, materiały video. Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.
Pyszna strucla makowa z przepisu mojej Babci. Obowiązkowo gości u nas w święta bożonarodzeniowe, a czasami mamy na nią ochotę również poza tym okresem. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie.
Drożdżowa strucla orzechowa, która może święcić triumfy na Waszym świątecznym stole, tuż obok tradycyjnej makowej :-). Idealne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe, znane Wam już wcześniej z najlepszej babki wielkanocnej. Nadzienie orzechowe bogate, sycące, z mocnym aromatem rumowym.
MAKOWIEC ZAWIJANY - DWIE STRUCLE I WIENIEC. Tak tak,wielkimi krokami zblizaja sie Swieta,wiele pracy ywkuchni,pieczenie gotowanie nie wspomne o porzadkach:-)Tak,tak prace trzeba sobie rozplanowac żeby nasz nos nie wyladował w barszczu,oczywiscie ze zmeczenia,he,he. Wyszedł mi jeden makowiec. Najpierw ukręciłam ciasto i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto po godzinie nie wyrosło, ale nie przejęłam się tym, wyjęłam z miski na stół, dodałam niewielką ilość mąki (garść, może dwie), ciasto bardzo ładnie się ugniotło, rozwałkowałam itd. Wykonanie ciasta: Do mąki wrzucić pozostałe składniki, posiekać nożem, lekko wyrobić i wstawić do lodówki, chłodzic do momentu aż ciasto będzie pękać. Zawsze robię ciasto dzień wcześniej. Gdy ciasto jest gotowe to rozwałkować na częsci, kłaść masę makową i zawijać strucle.
Na pergaminie układać jedną strucle i zawijać luźno, z drugą postąpić tak samo. Piękne strucle i wyglądają bardzo apetycznie, jutro zabiorę się do pieczenia swoich. Mam nadzieję, że wyjdą podobnie.
Przepis na makowiec na biszkopcie. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.
Ja od lat piekę makowca świątecznego (strucla makowa) w takim ciekawym cieście, w którym ani grama drożdży nie ma. Bo jak się uparłam lata temu, że zacząć czas makowce robić, to się właśnie jeszcze drożdży bałam. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga przyjemność z pieczenia.
W tym roku nie kupiony makowy zawijaniec, tylko własnoręcznie upieczony makowiec na kruchym cieście. Nie mam weny do pisania. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i prost Zobacz więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.