środa, 24 października 2018

Makowiec wilgotny

Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni. Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Di bloguje. Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni!


Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-).

Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przepis na tradycyjne makowce. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-).


Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Wilgotny makowiec biszkoptowy, lepszy niż niejeden drożdżowy. Ksylitol oczywiście można zastąpić cukrem. Dobrze znany makowiec japoński w nieco podrasowanej wersji.


Bez spodu, bez jajek, bez mąki, lecz nadal wilgotny, delikatny. Na zachętę dodam, że wcale nie bardzo pracochłonny. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto.


Nie bardzo wiedziałam jak się za to zabrać, ponieważ nie przepadamy za suchym makowcem, wolimy bardziej wilgotne ciasta. W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie wszystko sama. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na wilgotny makowiec. Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa.


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników.

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Makowce to ciasta z wieloletnią tradycją. Trudno wyobrazić sobie święta bożonarodzeniowe bez przepysznego makowca na stole. Oprócz maku, wyjątkowego smaku dodają temu ciastu bakalie w postaci migdałów, rodzynek czy włoskich orzechów.


Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :).


Wegański, bardzo wilgotny i mega zdrowy makowiec bez mąki Jak święta to musi być makowiec. Ale nie taki zapychający w typie bułki z makiem, lecz wilgotny, rozpływający się w ustach i pełen super zdrowych składników. Zrobiłam go ostatnio na spotkanie wigilijne w pracy i wszystkim bardzo smakował. Wspaniale wilgotny, pyszny makowiec japoński.


Cienki spód z ciasta kruchego i bardzo gruba warstwa maku na bogato. Do masy makowej możecie dodać dowolne bakalie np. Królował u nas na stole imieninowym Jana.


Polecam do wypróbowania, jest wilgotny, mega puszysty i obłędny w smaku. Jest naprawdę smaczny i jednocześnie nie za słodki, bo słodzimy wg własnego uznania. Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Makowiec tak mi smakował że przepis musiałam wypróbować.


Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem. Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami: ciasto drożdżowe jest z całymi jajkami, a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty