Botwinkę można gotować także na wywarze drobiowym lub warzywnym, ale to wyraźnie wpływa na jej smak - łagodzi go. Dodaj do książki kucharskiej. Musisz być zalogowany do serwisu Zamknij. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu.
Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego.
Warto pamiętać, że botwinka to nie tylko nazwa zupy, ale również młodych listków buraków. Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną. Jak ugotować botwinkę – pyszną zupę w wersji na ciepło? Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.
Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Oto przepis na botwinkę po staropolsku. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki.
Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego. Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku zagotować 2l wody i wrzucić warzywa oraz pokrojone w kostkę buraczki. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojoną drobno botwinkę i gotować jeszcze minut. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wcisnąć cytrynę i. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok.
Moja botwinka od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Uwielbiam takie ekonomiczne rozwiązania. Zanim jednak zaczniemy gotować, przygotuj sobie wszystkie warzywa. Botwinkę i koperek bardzo dokładnie umyj w zlewie pod zimną, bieżącą wodą.
Umyj też marchew oraz ziemniaki. Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. W cąłym internecie nie ma informacji ile czasoo ją gotować, ponieważ wszedzie jest aż będzie miękkie Ile zegarkowo gotuje się botwinkę i cienko pojkrojonego buraczka?
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
Ryż przed gotowaniem wypułkać. Witajcie, Dostałam młode buraczki- botwinkę i chciałabym ugotować botwinkę. Nie wiem za bardzo jak, proszę o podpowiedź. To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną.
Botwinka to zupa typowo letnia, zupa z młodymi warzywami, gdzie przeważają młode buraczki z liśćmi, ooo pycha, samo zdrowie! Ugotowałam wywar z kawałkiem mięsa (biodrówka – mięsko w zupie musi być, choć niewielki kawałek), dodałam kilka ziaren ziela angielskiego. Dodałam młode warzywa: marchew, seler. W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować, kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną. Ostudzić razem z powstałym wywarem.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.