poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Jak zrobić gęsty żurek

Chciałabym zrobić w tym roku pierwszy swój w życiu prawdziwy żurek na święta i wybrałam właśnie Pana przepis. Zajebisty żurek, jak ugotowałam na obia tak do tej pory nie mogę przestać jeść. Zalewam mąkę żytnią i pszenną letnią wodą przegotowaną ilość dowolna jak chcesz gęsty do więcej mąki a jak nie to. Dodane przez margow: Tylko o kuchni.


Smaczny gęsty krupniczek, idealny na chłodne dni i nie tylko :) min łatwe tanie.

Dobra zupa min średnie przystępne. Jak zrobić tradycyjny żurek? Bardzo prosto o ile masz w domu zakwas żytni :) Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku.


Najczęściej w żurku znajdziesz jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście białą kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu. This feature is not available right now.


Wam nie zarzuci, że żurek został zrobiony z proszku ;-).

Gęsty żur białe kiełbasy, kiełbasy śląskie, wg uznania zakwas na żurek, średnie ziemniaki, 1ml śmietany , średnia cebula, łyżka masła klarowanego, liście laurowe, szt ziela angielskiego, ziaren pieprzu czarnego, pieprz czarny mielony, odrobina przyprawy typu jarzynka, litr wody, jaja na twardo, do. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45.


Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na. JAK ZROBIĆ ZAKWAS DO ŻURKU? To pierwsza rzecz, którą musimy zaplanować.


W zależności od temperatury, w której pozostawimy słoiki z zakwasem, oraz od tego, w jaki poziom kwasowości mierzymy, jego przygotowanie może zająć od czterech dni do miesiąca. Natomiast kiedy teściowa z Tychów (choć pochodzi z okolic Krakowa) zaserwowała mi, jak mówiła, żurek, dostałam zupę na białej kiełbasie, z jajkiem, ziemniakami i śmietaną. Przez gazę lub gęste sitko, mokra mąka tak łatwo nie przeleci.


Marzy mi się taki gęsty żurek z jajkiem. Przepis na żurek domowy z przepisu mojej mamy, robiony na smażonym boczku. Gęsty żurek z tłuczonymi ziemniaczkami i chrupiącym boczkiem to nie tylko propozycja na święta.


Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo.

Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Potwierdzam, że mam ukończone 16.


Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu. Czekolada powstająca metodą prób i błędów. Zawsze marzyłam o prawdziwej domowej gęstej gorącej czekoladzie. Gotowanie żurku jest bardzo proste, szczególnie, kiedy posiadamy zakwas na żurek. Dzięki niemu przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż godzinę.


To bez wątpienia świetny patent na. Choć może się wydawać, że zupa żurek z białą kiełbasą jest tłustą potrawą, to dietetycy doceniają jego właściwości. Dzięki zawartej z zakwasie mące żytniej jest bogaty w białko. Ponadto żurek posiada wiele innych składników mineralnych, takich jak: mangan, potas, miedź, wapń oraz cynk. Jeśli chcemy, aby żurek był gęsty, mieszamy.


Nie brakuje w nim również. A jeśli chcemy uzyskać kwaśny smak bez zagęszczania zupy, dolewamy zakwas powoli przechylając słoik, aby mąka została na dnie. Sztuką jest dolanie takiej ilości wcześniej wymieszanego zakwasu, by łyżka w żurku nie stała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty