środa, 26 sierpnia 2015

Jak przygotować makaron do lasagne

Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki. Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem. Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np. Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (litr wody na każde 100g makaronu, łyżeczka soli na litry wody).


Płaty lasagne gotujemy przez 2–min w szerokim garnku.

Pilnujemy, żeby płaty się nie posklejały. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Bardzo prosty przepis na przygotowanie domowego majonezu, idealnego do sałatek, frytek i kanapek, a co najważniejsze bez konserwantów i innej.


Posmarować blachę masłem, najlepiej o pionowych, wysokich ściankach. Witajcie, dzisiaj pokażę Wam jak przygotować Lasagne. Zamiast gotowych płatków lasagne zrobimy własne ciasto makaronowe oraz sos beszamelowy.

Gwarantuję, że z tego przepisu wyjdzie Wam zawsze smaczna i pyszna lasagne. Samodzielnie zrobione ciasto jest dużo smaczniejsze od kupowanego, a jego wykonanie jest bardzo proste, tanie oraz szybkie. Jak gotować makaron do lasagne żeby się nie sklejał? Rozwałkowane jak najcieniej ciasto kroić na płaty lasagne i układać na stolnicy każdorazowo podsypując mąką aby się nie sklejały. Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np.


Jeśli zależy Wam na tym by makaron w lasagne był miękki w każdym kawałku wystarczy dokładnie polać go beszamelem. Nie należy się obawiać tego sosu w lasagne. W szczególności wierzchnia warstwa makaronu powinna być dokładnie wysmarowana, polana, beszamelem. Dzięki stałemu dostępowi do płynu makaron się udusi.


Dzięki niezwykłej kompozycji przypraw i składników pozwala przenieść się choć na chwilę do słonecznej Italii. Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Dzieci nie mogą się jej oprzeć, a dorośli szaleją na jej punkcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku.


Poniżej znajdziecie świetny, sprawdzony przepis na lasagne z mięsem mielonym, która. Jak przygotować makaron do lasagne ? Najlepiej dodać płatki makaronu typu lasagne prosto z pudełka, BEZ GOTOWANIA.

Jeżeli dokładnie obłożysz je sosem, wtedy zmiękną. Polecam na spód sos na bazie pomidorów z bazylią a drugi sos na górę, najlepiej beszamelowy. Przepis jak przygotować kotlety mielone. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie.


Przy okazji pieczenia lazanii postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domowy makaron. Korzystam z niego zawsze, zarówno jeśli potrzebuję płatów do lazanii, jak i wtedy, gdy w planach jest rosół z makaronem nitki. Jestem na prawdę z siebie dumna. Domowy makaron robiłam dotąd tylko raz, kiedyś dawno do rosołu a teraz pokusiłam się o zrobienie dużych jego płatów do lazanii. Na makaron mam przepis rodzinny, ale szukałam sposobu jego przygotowania do lazanii.


Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella.


Do gotowania makaronu możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek, jeśli jest to domowy makaron lub płaty makaronu na lasagne. Makaron nie powinien być zbyt śliski – będzie lepiej łączył się z sosem. Do gotującej się wody wkładamy makaron i delikatnie dociskamy, żeby cały dokładnie się zanurzył. Lasagna – przygotowanie produktów Jeśli wybierzesz włoskie menu, wybieramy takie sery jak ricotta i mozzarella.


Parmezan jest stosowany tylko w lasagne bolognese, ale do gotowania w domu można wziąć każdy twardy ser. Najważniejsze to uzyskać niesamowicie apetyczną skórkę podczas pieczenia w piekarniku. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę przygotowanego mięsa. Kolejno wyłożyć makaron.


Na makaron wyłożyć ponownie mięso, na to sos beszamelowy i plasterki mozzarelli. Mozzarellę posypać solą ziołową. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, mięso mielone, sos beszamelowy, mozzarella. U mnie wyszły warstwy). Myślę, że bez problemu taki makaron powinnaś znaleźć w każdym większym sklepie (markecie).


Co do gotowania, to na opakowaniu było napisane aby go nie gotować - no ale ja - tak jak pisałam wyżej- lekko go podgotowałam - zbyt długo nie trzymam potrawy w piekarniku i nie sądze aby w tak krótkim czasie mi zmiękł. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty