środa, 26 sierpnia 2015

Dobry przepis na makowiec zawijany

Pani Doroto makowce przepyszne! Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Zanim wezmę się do pracy chciałabym o coś zapytać. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu.


Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób.


Bulletproof Coffee min łatwe tanie.

Pyszna jajecznica na dobry dzień :) 1odsłon Pyszna, pożywna, kolorowa, wieloskładnikowa jajecznica. Trochę mnie tu nie było, więc w ramach przeprosin proponuję przepis na szybki makowiec. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY.


W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu. I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony. Pięknie się prezentuję, pysznie smakuję i jest niezastąpiony podczas świąt.


Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!


Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak? Jakie ma wartości odżywcze? Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni!


Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pyszny makowiec. Zaskocz rodzinę na święta!


Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta.

Makowiec z bakaliami: przepis na tradyjcyjne świąteczne ciasto. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego 2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotwuję blaszki) 3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Super przepis, pieklam ten makowiec juz kilkakrotnie. Bardzo nam smakuje- zwlaszcza mojemu synkowi. Zmienilam tylko sposob pieczenia – wkladam ciasto do nagrzanego piekarnika.


Dziekuje za inspiracje, bo z wielu skorzystalam. Zwlaszcza z tych, w ktorych skladzie jest kasza jaglana. Piekę go już od kilku lat :) Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk. Sprawdź nasz przepis na masę makową! Tradycyjny, zawijany, z bakaliami. Pięknie pachnie, jest delikatnie migdałowy i waniliowy. Dzisiaj mam dla was makowiec bez jajek i masła, pyszny, domowy, drożdżowy.


Makowiec bez jajek pojawia się u mnie na stole od czasu do czasu, chociaż przyznaję, że częściej bywa makowiec japoński bez spodu, na który mówimy również potocznie – makowiec bez ciasta. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam). PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych.


W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty