czwartek, 27 sierpnia 2015

Faworki ze śmietaną

Faworki ze śmietaną

Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni.


Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby. Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść. Na każdym prostokącie na środku zobić podłużne nacięcie o dł. Drugi raz je zrobiłam, pierwszy raz ze śmietaną , a za drugim razem zgodnie z przepisem, użyłam śmietany. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną.


Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Lista przepisów na faworki ze śmietaną z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia.


Faworki ze śmietaną

Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem. Zobacz filSałatka z tuńczykiem. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta.


Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Zapisz przepis w ulubionych. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Faworki ze słodką śmietaną. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Mąka dokładnie wymieszana ze śmietaną, prze dodaniem pozostałych składników Mąkę wymieszać ze śmietaną.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Mąkę zmieszaj ze śmietaną, żółtkami, proszkiem do pieczenia, spirytusem i solą. Wymieszaj i wyrób ciasto na jednolitą masę. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci.


Przepis na faworki jest bardzo prosty. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Idealne faworki, inaczej chrusty bądź chruściki, są kruche, lekkie, solidnie posypane cukrem. Dzisiaj pomysł na miękkie faworki nie z ciasta tradycyjnego, śmietanowego tylko z ciasta twarogowego.


Są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pyszne. BABKI BABECZKI BISZKOPTY CIASTA BEZ PIECZENIA CIASTA CZEKOLADOWE CIASTA Z JABŁKAMI SEREM MAKIEM CIASTA Z KREMEM ŚMIETANĄ I GALARETK. MAKARON ZE SZPINAKIEM I PULPETAMI.


Uwielbiam faworki, uwielbia je cała moja rodzina, a córka nazywa je ptaszkami #128521; Pierwsze faworki piekę już na stycznia – taka nasza rodzinna tradycja, a potem przez cały karnawał. A przepis jest babciny, która według niego robiła też róże karnawałowe z kandyzowaną wisienką w środku. Wyrabiamy ciasto w robocie, następnie wyjmujemy i ugniatamy chwilę na stolnicy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na minut.


M ąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek. C iasto wałkować partiami dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. W Tłusty Czwartek w moim domu zawsze gościły pączki z różą, a w naszej kuchni razem z mamą przygotowywałyśmy faworki.


Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak szybko rosną na gorącym oleju. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki.


Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty