wtorek, 25 sierpnia 2015

Beza pavlovej

To elegancki deser, który zrobi wrażenie na wszystkich :) Pięknie się prezentuje na stole i jeszcze lepiej smakuje. Chrupiąca z zewnątrz gruba beza i nieco delikatniejszy środek. Wypełniona kremem i udekorowana świeżymi figami.


Moja wczorajsza pavlova to bylo pasmo ciągnących się niepowodzeń :) zaznaczę, że bezę piekłam po raz pierwszy l, wcześniej robiłam małe beziki które zawsze wychodziły perfekcyjnie więc postanowiłam spróbować sił w torcie. Wszystko robiłam tak jak w przepisie tylko temperaturę zmniejszyłam bo zaczęła się przypiekać.

Jeśli tylko chcecie, to bezę można upiec dzień wcześniej, a krem i owoce położyć dnia następnego na około godzinę przed podaniem, by beza za bardzo nie nasiąknęła kremem i nie. A co, jak szaleć to szaleć! Uformowaną bezę wkładamy na dolny poziom piekarnika nagrzanego na 1stopni i od razu zmniejszamy temperaturę na 1stopni. Pavlova – jak suszyć taką bezę? Piekarnik powinien być ustawiony na opcję góra dół, bez termoobiegu.


Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 1stopni i suszymy około godziny. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.

Beza pavlova to świetny deser, który bardzo często szykuję zaraz po tym, jak upiekę jakieś ciasto drożdżowe. Deser pavlova to wówczas najlepszy wybór. A do tego nie potrzebujesz wielu składników. Mój tort pavlova przepis jest bardzo uniwersalny. Na krem możesz ułożyć dowolne owoce lub nawet dżem.


Nie dość, że jest przepyszny i wygląda wspaniale, to dość łatwo go zrobić. Ten tort to także idealny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych np. Poskąpiłam na cukrze (z lenistwa nie chciało mi się brać drugiej szklanki :D), mąkę ledwie lekko wmieszałam i to też nie tyle ile trzeba, pęknięcia.


Beza pokryta jest bitą śmietaną, owocami i sosem owocowym. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy i najładniej prezentujący się ze świeżymi owocami.


Polecam przepis - Duration:. Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem. Przepis na tort bezowy – łatwy, nawet dla początkujących – przyda się wszystkim, którzy zastanawiają się, jaki tort upiec latem.


Beza naprawdę jest świetnie opisana i chociaż jeszcze nigdy nie robiłam bezy, bo po prostu się bałam, że mi się nie uda, to tym razem muszę się odważyć spróbować.

Stawiam kciuka i zabieram do swojej książki. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 1stopni C. W międzyczasie ubijamy na sztywno zimne jajka - dodajemy do nich podczas ubijania szczyptę soli. Tarta z kremem mascarpone i owocami. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Już dawno w niepamięć rzuciłam małe bezy, na które jako dziecko zawsze naciągałam mamę i oczywiście nigdy ich nie zjadałam, bo smakowały jak skamieniały cukier.


Dzisiaj beza kojarzy mi się z lekkością, elegancją i wyjątkowym smakiem i właśnie takim przepisem chce się z Wami podzielić. This feature is not available right now. Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jest kapryśny i wymaga uwagi. Wstaw do gorącego piekarnika na środkową półkę (to ważne, dzięki temu beza upiecze się równomiernie) i od razu obniż temperaturę do 1stopni Celsjusza. Nie mogłam się oprzeć i przez kilka następnych miesięcy wiele razy ją robiłam, aż wszyscy dookoła mieli jej dość.


Uwaga: Beza jest sporym wyzwaniem nawet wersji z cukrem. Mam wrażenie, że już wszyscy ją robili oprócz mnie. Głównie dlatego, że bałam się. Kulinarna Mania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarna Mania. Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy.


Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w. Tort bezowy to prosty, smaczny i efektowny deser, który z łatwością przygotujesz w domu.


Zobacz film, który udowadnia, że przygotowanie tortu bezowego jest łatwe i przyjemne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty