czwartek, 27 sierpnia 2015

Faworki krok po kroku

Podstawą przepisu na faworki jest zbijane ciasto śmietanowe. Otóż według najstarszych przepisów na faworki, w ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku. Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje.


Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni.

Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale. Na jakim tłuszczu je smażyć? Jak przygotować róże karnawałowe? Przed tłustym czwartkiem wielu początkujących kucharzy zadaje sobie pytanie jak zrobić faworki.


Przepis: Jak zrobić faworki – krok po kroku. Mam dla was praktyczną ściągę. Jeśli dobrze pamiętam, to mama nauczyła mnie jak robić faworki.


Miałam wtedy kilka lat i zabawa z ciastem była dla mnie doskonałą zabawą. Dla mnie najlepszym lekarstwem na stres i zmęczenie jest taka precyzyjna robota, wymyślanie czegoś, poprawianie.

Robimy faworki – krok po kroku. Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i posiekać nożem, wbić żółtka i wlać śmietanę. Gdy składniki się połączą dodać sól, ocet. Zagnieść, aby było gładkie i jednolite. Tak jak już wspominałam ciasto należy uderzać wałkiem i zawijać do środka.


Czynność najlepiej powtarzać. Prosty sprawdzony przepis krok po kroku na domowe faworki, zwane też chrustami. Z tego przepisu moja babcia faworki robiła już kilkadziesiąt lat temu. Chrusty zawsze wychodzą niezwykle kruche. Jeżeli gotujesz lub pieczesz coś z przepisu z mojego bloga - koniecznie prześlij mi zdjęcie swojej potrawy (lub swoje przemyślenia na temat przepisu)!


Sprawisz mi tym ogromną radość i jednocześnie będziesz inspiracją dla innych. Idealne faworki, inaczej chrusty bądź chruściki, są kruche, lekkie, solidnie posypane cukrem. Podajemy sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Zdążycie je zrobić po powrocie z pracy, a na wieczór w tłusty czwartek będą idealne. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Zaproście znajomych na ucztę!


Przygotowanie krok po kroku: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę spirytusu.

Oto krótki i prosty przepis. UWAGA – najważniejszy punkt CZWARTY. Zarezerwuj dużo czasu 2. Przygotuj: jajka, 2gram mąki, łyżeczkę masła, wodę w szklance, kostkę smalcu, cukier puder oraz: miskę, mikser, stolnicę, patelnię (głęboką, do smażenia na głębokim tłuszczu) i papierowe. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pyszne faworki krok po kroku.


Przewlekam, tworząc faworki. Krok 5: Smażę na rozgrzanym do 175°C (max 180°C) oleju (lub smalcu, ja wykorzystałam olej we frytkownicy). Smażę, aż będą złote z obydwu stron. Krok 6: Tak wygląda faworek po usmażeniu, a tak prze lekko rośnie i nabiera bąbelków. Usmażone faworki odkładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.


Prosty przepis na błyskawiczne faworki (chrust) – krok po kroku. Chyba cukier puder skleił mi zwoje mózgowe, bo od jakiegoś czasu nie dam rady wymówić słowa „faworki”. Nigdy się nie jąkałam, a teraz zacinam się już przy pierwszej sylabie. Fa-fa-fa-fa-faworki – i tak od dwóch.


Jak smażyć pączki i faworki?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty