piątek, 7 sierpnia 2015

Pyszne żurek śląski

Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy. Mega mega pyszny, jak tylko znalazłem ten przepis to się z nim nie rozstaje.


Wybierz jedną z wielu restauracji w całej Polsce! Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.

Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować.


Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok. Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad. Aby ugotować tą potrawę trzeba zabawić się w łowcę.


Tradycyjny żurek śląski - sposób przygotowania: Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku.

Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę majeranku, soli, pieprzu i gdy będziemy mieli już wszystko usmażone dodajemy drobno posiekany czosnek (dosłownie rozdrobniony). W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie.


Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu. Starannie wyselekcjonowane składniki oraz doskonałe przyprawy to dwie najważniejsze cechy charakterystyczne dla Żurku śląskiego Kucharka. Będziemy zachwyceni smakiem żurku, którym cieszyć się można nie tylko od święta, lecz również na co dzień. Jak zrobić żurek, aby każdy domownik był zadowolony? I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy!


Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze #128077; Każdy Polak uwielbia żurek. Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ.


Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem. Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy. Sprawdzi się także wędzony boczek albo żeberka, ale biała kiełbasa nada mi wyjątkowego charakteru.


Polecamy pyszny Żurek Śląski, kiszony w tradycyjny sposób.

Jest to doskonała baza do dania, popularnego w całej Polsce. Można przyrządzić go na wiele sposobów. Zależy nam, abyście w naszym Żurku odnaleźli tradycyjny smak i aromat, charakterystyczny dla kuchni śląskiej. Bachor jest mało znaną regionalną potrawą ze Śląska Cieszyńskiego, jest ściśle związaną z tradycyjnym świniobiciem na Śląsku Cieszyńskim.


Moja tegoroczna propozycja na Wielkanocną zupę :-) Oczywiście świetna także na każdą inną okazję, na obiad w tygodniu czy na niedzielę. Konkretna porcja (dla min. osób) pysznego, idealnie doprawionego żurku, nie za kwaśnego, nie za gęstego. Dzieci zawsze się nim zajadają. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę. Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej.


Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw. W te zimowe mroźne dni jest idealny. Robię wersję light bo mąż jest na diecie ale też jest pyszny. Kiełbasę pokroić w kostkę.


Do zagotowanej wody wlać żurek (jeśli chcemy kwaśniejszy to więcej). Jak żurek się zagotuje, wsypać pokrojo. Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną.


Doprawiam pieprzem, sola, majerankiem i czosnkiem. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę.


W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty