Zawsze tylko o nich czytałam, słyszałam, no i oglądałam w amerykańskich filmach. Zrobiłam dzisiaj,wyszły. Porównałabym trochę do biszkoptu czy do puszystej bułki. D Takie puchate placki z wyczuwalnym w smaku proszkiem, robiłam też na wodzie i też jest wyczuwalna.
Niestety przepis nie dla naszych.
Oczywiście oba rodzaje pankejków różnią się od siebie - te na maślance mają delikatną, lekko ciągnącą strukturę, cieniutką skórkę, są też bardziej miękkie od mlecznych. Spróbujcie ich ze swoimi ulubionymi dodatkami! Bez jajka z maślanką straciatella też dobre :D. Pyszne pankejki z syropem klonowym to tradycyjne amerykańskie danie na śniadanie.
Powyższe placuszki to nic innego jak przepis podstawowy na pancakes z mąki, mleka i proszku do pieczenia, czyli są to pancakes bez maślanki. Placuszki te wychodzą bardzo puszyste i pyszne. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Dodać jajka, masło, mleko (maślankę) i wanilię. Wymieszać dokładnie ręczną trzepaczką tak, by nie było grudek. Rozgrzać patelnię (ja smażę na żeliwnej) z odrobiną tłuszczu (lub bez – ja na początku smażenia dodaję odrobinę oleju roślinnego, a później smażę na j patelni). Placki, racuszki, naleśniki, amerykańskie pancakes.
Wszystkie uwielbiane jednakowo przez moją rodzinkę i przez cały świat. Od lat niezmiennie goszczą na naszych stołach i nie bez powodu – są po prostu pyszne. Przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil i ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce.
Ogromne dzięki za przepis, już od dłuższego czasu szukałem czegoś bez maślanki bo ta nie zawsze jest w domu. Pamiętajcie tylko by bardzo krótko mieszać, można energicznie ale bardzo krótki czas(ja mieszam sekund bardzo szybko) by potem dać więcej czasu proszkowi do pieczenia. Pamiętajmy, że zupę przechowujemy odcedzoną, bez mięsa, warzyw, klusek, najlepiej zamkniętą w słoiki na gorąco. Taka zupa dość długo zachowa świeżość trzymana w lodówce.
Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron. Czy amerykańskie pankejki Magdy Gessler przebiją nasze pyszne, polskie naleśniki? Może i nie, ale na pewno warto wypróbować ten przepis chociaż raz.
Podaje się je z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Pancakes - Amerykańskie naleśniki Pancakes, czyli inaczej grube i puchate amerykańskie naleśniki z syropem klonowym pojawiły się na polskich stołach kilkanaście lat temu. Nazywane są również placuszkami, ewentualnie racuszkami. Zdecydowanie są smaczne i już! Do ciasta na pankejki wykorzystuje się mąkę pszenną, jajka, mleko lub maślankę i środek spulchniający np. Jeśli chodzi o proporcje składników, można spotkać się z wieloma różnymi wersjami.
Czasami też oddziela się żółtko od białka i miksuje się je osobno, aby nadać ciastu lekkości. Delikatne pancakes na maślance rozpływają się w ustach i smakują wybornie :). Podane z ulubionymi dodatkami będą stanowić doskonały początek dnia. Ja uwielbiam takie śniadania, gdy nie muszę się śpieszyć, mogę delektować się chwilą i wspólnie spędzonym czasem.
Idealne śniadanie w stylu amerykańskim, czyli pancakes, częściej zwane w Polsce po prostu pankejki. Puszyste placuszki przygotowanie których, to dosłownie chwilka czasu. Pankejki to idealne comfort food. Najlepsze są na ciepłe, prosto z patelnie, z topniejącym kawałeczkiem masła na wierzchu i sporą ilością miodu, lub syropu klonowego! Nie ma co więcej mówić - są idealne.
Inni piszą o chmurkach itp. Kwasy pojawiające się w maślance nadają puszystości i pozwalają na to, aby ciasto było lepiej napowietrzone. Jeżeli nie masz możliwości, aby ją wykorzystać, możesz użyć: Substytutem może być domowy kefir, które ma podobne właściwości. Zawiera jednak mniejszą ilość tłuszczu, który jest dodatkowo nośnikiem smaku.
Wlewamy na patelnię łyżkę ciasta i rozsmarowujemy na kształt placuszka – na patelni zmieścimy sztuki. Na wierzchu wtykamy kilka borówek (świeżych lub mrożonych – bez rozmrażania). Smak absolutnie rewelacyjny, przepyszne śniadanie, chciałoby się jeść bez końca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.