poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Papryczki chili przetwory

Kroki wykonania: Słoiki dokładnie umyć ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Następnie wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.


Przy przyrządzaniu przetworów z papryczką chili koniecznie należy używać rękawiczek. Sprawdź przepisy na pikantne przyprawy. Przepis na konserwowe papryczki chili weszły na stałe do mojej listy obowiązkowych przetworów.

Kulinarne przygody Gatity. Konserwowe papryczki chili. Pomidorki koktajlowe na przetwory! Do spiżarni polecam marynowane pomidorki koktajlowe - pełne ziół i czosnku. Będą pyszne jako dodatek lub zagrycha.


Za pomocą widelca lub wykałaczki nakłuj papryczki w kilku miejscach. W dużym garnku zagotuj wodę. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem kilka minut.

Dodaj ocet i sok z cytryny. Lista przepisów na przetwory z papryczki chili z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Pamietajcie,że ostrość chili najlepiej załagodzić popijając ją mlekiem, śmietaną lub jogurtem- nigdy wodą, gdyż kapsaicyna (odpowiedzialna za ostrość) w tej ostatniej się nie rozpuszcza!


Marynowane papryczki chili (na 3-małe słoiczki) - ok. Idealny sos do wielu dań, zup, sosów. Co mozna zrobić z czereśni na zimę? Przetwory Buraczki ostre z papryczką chili.


Dodane przez qrdej w: Tylko o kuchni. Można zrobić dżem z czereśni ale zawsze z dodatkiem innego owocu. Gryzące opary smażonej lub sproszkowanej papryki kierowano na wrogów w celu ich oślepienia. Jak silne są te właściwości zrozumieliśmy, kiedy zaczęliśmy produkować przetwory z chili i jej opary w czasie krojenia zaczęły unosić się w zakładzie. Gorącą zalewą zalewać słoiki z papryką , poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie i zakręcić , ustawiać do góry dnem , można dodatkowo pasteryzować w piekarniku w temperaturze 1stopni minut.


Udaje się ją nawet wyhodować na balkonie. Od 2-lat w przydomowym ogródku hodujemy krzaczki z papryczkami chili. Fajnie mieć stały dostęp (niestety tylko w okresie letnio-jesiennym) do stałego źródła ostrości.


Krzaczki owocują nad wyraz dobrze, więc co tydzień można zebrać niezłą ilość papryczek.

Z papryk pozbywamy się zielonych czubków. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki 3. Do słoika wkładamy papryczki chilli , plasterki czosnku i gałązki rozmarynu. Szukasz pomysłu na przetwory na zimę? Papryczki chilli w oleju.


Polecam marynowane papryczki chili. Szczególnie przypadną do gustu tym, którzy cenią sobie pikantne smaki. Jeśli więc lubisz kuchnię, której nie brak charakteru, ruszaj po słoiki i zabieraj się do dzieła. Niezwykłe właściwości papryczki chili Już dawno obalono mit, jakoby papryczka chili miała wywoływać wrzody żołądka i negatywnie wpływać na układ pokarmowy.


Okazuje się, że w rzeczywistości ta niepozorna siostra słodkiej papryki nie tylko nie szkodzi, ale może nawet pomóc. Myjemy dokładnie papryczki chili ( obcinamy zielone ogonki ) i marchewki. Namocz we wrzątku przez minut. Przygotowanie dania papryczki chili faszerowane fetą w oleju.


Oliwę z oliwek i olej przelej do garnuszka i mocno podgrzej. Ser feta wymieszaj z jogurtem greckim. Do wysterylizowanych słoików wrzucić przyprawy, ułożyć papryczki i dodać miód. Po lekkim przestudzeniu szczelnie zamknąć słoiki. Nie można tego robić od razu, trzeba poczekać aż ulotnią się wszystkie pęcherzyki powietrza.


Gotowe do jedzenia papryczki będą po 2-tygodniach. Do każdego słoika na podkręcenie smaku dołożyłam również po dwie faszerowane papryczki chili. Warto mieć taki słoiczek w swoich zapasach – przyda się, gdy przyjdą niespodziewani goście.


Do tego wędlina, sery, oliwki i mamy świetne włoskie antipasti. Zalanie ich olejem lub oliwą sprawi, że będziemy zyskamy także aromatyzowany tłuszcz, świetny np. Kiedy wszystkie papryczki są już napełnione farszem układamy je ciasno w słoiku. Najlepiej kiedy ostre włożymy do jednego, a słodkie do drugiego słoika,aby smaki się nie mieszały.


Na wierzch ukłądamy po obrane ząbki czosnku. Oliwę podgrzewamy i zalewamy nią papryczki, tak aby oliwa całkowicie je zakrywała. Chili wspomaga odchudzanie. Pikantne przyprawy mogą być pomocne w odchudzaniu. Potrawy doprawione chili i musztardą przyśpieszają tempo przemiany materii (o ok. proc.) i przyczyniają się do szybszego spalania kalorii (takiego działania nie ma np. imbir).


Właściwości lecznicze papryczki chili. Z wszystkich papryk usuwamy ogonki i pestki, kroimy na.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty