poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Czym doprawić leczo

Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Pasztet z cukinii z marchewką, pasztet z cukinii z pieczarkami - sprawdźcie, jak je.


Do jego przygotowania - podobnie, jak w przypadku oryginalnego przepisu na węgierskie leczo - potrzebujecie papryki, cebuli i przecieru pomidorowego.

Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Bardzo ważne jest, aby leczo dobrze, konkretnie doprawić. To wyrazista, kolorowa potrawa, pochodząca z kolorowej kuchni, więc musi taką pozostać. I nie musimy jechać za granicę, by mieć kawałek Węgier na własnym talerzu. Czym Wy przyprawiacie leczo?


Dajcie znać jakie są Wasze ulubione dodatki! Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni.

Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Leczo to danie znane niemal każdemu. Główną przyprawą do leczo jest suszona papryka – słodka lub ostra. Smak leczo można dodatkowo wzmocnić lampką białego wytrawnego wina lub posiekaną natką pietruszki. Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup.


Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Jak zrobić leczo z cukinią, papryką, cebulą i czosnkiem i czym doprawić. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne.

Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Zeszkloną cebulę oraz czosnek należy włożyć do garnka, wymieszać, po czym dusić całość około pół godziny. Po tym czasie możemy doprawić leczo paprykami w proszku, solą oraz pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami lub natką pietruszki. W czym tkwi sekret dobrego leczo? To oryginalne, węgierskie przygotowuje się na bazie dobrego smalcu oraz solidnej porcji papryki w proszku. To dzięki tym składnikom potrawa jest bardzo sycąca i konkretna i ma tak głęboki smak.


Co ciekawe, na Węgrzech nie dodaje się do leczo cukinii. Co trochę więc wymyślam coś nowego, by nie zmarnować – a może placuszki, a może kotleciki, a to sos na zimę… Na blogu jest całkiem sporo przepisów na wykorzystanie cukinii – zobacz tutaj. Re: z czym podajecie leczo ? Ale musi byc takie bardziej geste, zeby ryz w tym wszystkim nie plywal. Jak przygotować pyszne i szybkie leczo w naszej kuchni?


Przedstawiamy sprawdzony przepis, który nie sprawi Wam trudności, a przy okazji pozwoli pokazać. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Jeśli macie w planach przyrządzenie najprostszego leczo z cukinii, pomidorów i papryki właśnie, to Kuchnia Lidla ma dla was znakomity przepis. Sprawdźcie koniecznie, jakich składników potrzebujecie i czym powinniście doprawić leczo z cukinii, aby zachwycić swoją rodzinę i gości. Chwilę smażyć, po czym dorzucić paprykę i kontynuować obróbkę przez minut.


Na patelnię wrzucić pokrojoną cukinię (może być w talarki lub kostkę) i smażyć kolejne minut pod przykryciem. Na sam koniec wlać do podduszonej całości pomidory w puszce. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Lista przepisów na czym doprawić polędwiczkę z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przygotuj smaczne i dobrze doprawione węgierskie leczo według naszego przepisu.


Sprawdź również pozostałe dania z warzyw na Kamis. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty