środa, 26 sierpnia 2015

Tradycyjne faworki przepis

Tradycyjne faworki przepis

Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy. Ugnieć ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia WINIARY, octu albo wódki i szczypty soli. Rozwałkuj je i wykrawaj paski, w każdym.


Pyszne, puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne pączki. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, choć na drugi dzień pączki są również pyszne. Czym jest lany chrust albo właśnie lane faworki? Zdecydowanie prostszą wersją tradycyjnych, dobrze nam znanych faworków.


W przypadku lanego chrustu nie musimy używać wałka ani ugniatać ciasta :) Miksujemy kilka składników i wylewamy zygzaki z ciasta na rozgrzany tłuszcz. Cała filozofia :) A smak? Są idealnie chrupiące i maksymalnie uzależniające To kto chce w kilka minut.


Tradycyjne faworki przepis

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło. Rozkruszamy je w mące( całość w rękach ma być odczuwalna jak gruby piasek).


Wbijamy jajo,żółtka,wsypujemy łyżkę pudru,szczyptę soli, dolewamy śmietanę i ocet. Wyrabiamy ciasto tworząc kulę. Kroki wykonania: Do maki dodać zółtka, śmietanę, sczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Wymieszać nożem, a nastepnie ciasto zagnieść tak, jak na makaron. Tradycyjne faworki lubię i jeść i smażyć.


Tradycyjne faworki przepis

Może dlatego, że wycinanie pasków, formowanie kształtu faworków, a potem ich smażenie to naprawdę niezła zabawa. Moje tradycyjne faworki zawsze się udają, a jedyną ich wadą jest chyba to, że zawsze jest ich za mało:) Chcesz zrobić tradycyjne faworki na spotkanie karnawałowe. Najlepsze domowe faworki oprószone cukrem pudrem, chrupiące i złociste. Ciasto jest długo wybijane wałkiem dzięki czemu podczas smażenia powstają pęcherzyki. Dlaczego zdecydowałam się przetestować jeszcze jeden przepis na faworki?


Otóż niektórzy z Was zadawali pytanie: gdzie te bąbelki w faworkach? I faktycznie, faworki z poprzedniego przepisu tych bąbelków nie mają. Są bardzo dobre, są chrupiące i lekkie, ale bez bąbelków. W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na tłusty czwartek i na ostatki.


FAWORKI BEZGLUTENOWE Zdecydowałam się zrobić faworki bezglutenowe ot tak, z zaskoczenia i bez planowania. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Pączki, faworki i inne smażone łakocie. Kategoria pączki i faworki. Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na: tradycyjne pączki (z nadzieniem lub bez) i faworki (na spirytusie lub occie), a także na pączki i oponki serowe, faworki z piwem, mini pączusie, róże karnawałowe, racuchy: drożdżowe, z jabłkami oraz placuszki: z cukinii, z jabłkami i placki ziemniaczane.


Spożywamy je najczęściej podczas karnawału i tłustego czwartku. Być może nie będziesz musiała wcale wychodzić do sklepu, by je zrobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty