Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Prosty sprawdzony przepis krok po kroku na domowe faworki, zwane też chrustami. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Z tego przepisu moja babcia faworki robiła już kilkadziesiąt lat temu. Lista przepisów na jak sie robi chrusty z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Po uderzaniu ciasto na chrusty (faworki) należy rozwałkować cieniutko na blacie lub stolnicy.
Favirki smazy sie na smalcu nie prawda ,smazy sie na tym co sie lubi. Co kraj to obyczaj do tego do chodza jaroszem I viganie. Bielizna erotyczna z Zabrza robi furorę na świecie ZOBACZCIE.
Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Pączki karnawałowe z nadzieniem Kluko. Chrust cieniutko wywałkowane są. Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku. Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje.
W naszym przepisie na faworki pojawia się piana z białek. Dzięki jej dodatkowi ciasto na faworki nie wymaga ubijania. Kopiowanie treści z serwisu bez pisemnego upoważnienia jest zabronione. Na wielu stronach internetowych, także u nas, wykorzystywane są cookies (ciasteczka).
Twoich preferencji oraz do gromadzenia przez nas statystyk ruchu na stronie. Chruściki idealnie smakują zwłaszcza w Tłusty Czwartek, a ich przyrządzanie to nie lada przyjemność, bo pojedyncze ciastka składamy w kokardkę. Chruściki smaż na głębokim oleju, i koniecznie posyp je cukrem pudrem tuż.
Bez kruchych zawijasów, obficie posypanych cukrem pudrem, nie wyobrażamy sobie świętowania Tłustego Czwartku. Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze. Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki. Róże karnawałowe wyglądają bardziej efektownie od faworków.
Robimy je z kilku krążków ciasta, które sklejamy, a następnie smażymy jak faworki (na głębokim oleju). Usmażone róże posypujemy cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na. Choć nazw wiele, smak zawsze ten sam. Słodki, esencjonalny, z nutką wanilii.
Bez faworków na stole nie ma mowy o udanym karnawałowym przyjęciu. Oto przepis na pyszne faworki! Przepis na faworki Magdy Gessler. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według.
W niektórych regionach na faworki mówi się chrusty, nieważne, jak się mówi, ważne, żeby faworki smakowały! Ale wracając do tematu ja dodaje całe jajka to znaczy z białkiem według przepisu mamuśki i chrusty wychodzą troszkę pulchniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.