poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Kurki marynowane

Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę. Uwielbiam je czyścić, suszyć, marynować, czy zaprawiać w solance.


Sprawdzony przepis na kurki marynowane w zalewie od MniamMniam.

Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Jak tu oprzeć się pokusie uchwycenia niepowtarzalnego smaku grzybów na dłużej?


Nawet jeśli jest na to jakiś sposób, po co się starać, skoro można przygotować kurki marynowane i cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok. Do tego właśnie zachęcamy. Dla urozmaicenia: Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru.


Mamy więcej ciekawych przepisów.

Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie. Coś dla miłośników grzybów, czyli kurki marynowane w słoiczkach. Przetwory idealnie zaprezentują się na wigilijnym stole!


Obgotowywujemy w wodzie (około min) z łyżeczką soli, Dokładnie odcedzamy. W tym czasie obgotowane kurki układamy w słoiczkach razem z pokrojona marchewką. Marynowane kurki są doskonałe nie tylko do sałatek, ale również do kanapek i podgryzania. Warto przyrządzić domowe przetwory z grzybów, kiedy kurki dostępne są w sklepach i na straganach, a przez to tańsze.


Podajemy sprawdzony przepis na kurki! Więcej o kurkach, ich wartości odżywczej i przydatności kulinarnej znajdziecie tutaj. W garnku zagotuj wodę i wrzuć grzyby na minut alby się lekko podgotowały.


Wysyp na ręcznik papierowy. Składniki marynaty wlej do garnka. Kurki odcedź i przelej zimną wodą. Wsyp przyprawy cukier i sól.


Do wyparzonych słoików włóż kurki na 3. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i boro.

Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań. Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki.


Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Następnego dnia kurki przekładamy do słoików. W garnku przygotowujemy pozostałą marynatę: wlewamy silniejszy ocet, dorzucamy wszystkie przyprawy i zagotowujemy.


Po ostudzeniu, zalewamy grzyby marynatą. Podaję Państwu przepis na kurki, ale w ten sam sposób możemy przygotować dowolne inne leśne grzyby. Włóż kurki do osobnego garnka z wrzątkiem i obgotuj je przez około minut. Włóż przestudzone kurki do słoiczków, zalej marynatą, zakręć dobrze słoiczki i pasteryzuj minut w dużym garnku z wrzątkiem.


Innym sposobem na przedłużenie terminu przydatności do spożycia kurek jest ich marynowanie. Marynując kurki stosuje się podobne zalewy, jak w przypadku innych grzybów. Dokładnie oczyszczone grzyby należy wymieszać z ulubionymi przyprawami, a następnie zalać zagotowaną mieszanką wody, octu, cukru i soli.


Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków. Do garnka wlać wodę, ocet , cukier i sół, zagotować. I pomyśleć, że nigdy nie jedliśmy tych grzybów w marynacie.


Moja mama od Zobacz więcej. JolaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.


Jeść je też lubię, ale bardziej wolę zbierać, Zobacz więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty