środa, 19 sierpnia 2015

Humus przepis

Hummus najlepszy przepis. Skoro przeciętny Izraelczyk zjada rocznie kilogramów hummusu, to muszą się tam znać na rzeczy, co nie? HUMMUS – NAJPROSTSZY PRZEPIS – idealny dodatek do pieczywa #128578; przepyszna pasta, od której smaku można się uzależnić.


Ciecierzycę namoczyć przez noc. Ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości (ok godz.).

Jeśli używamy sezamu prażymy go na j patelni (powinien lekko zbrązowieć) i miksujemy z oliwą. Czosnek obierz, natkę pietruszki posiekaj. Przepis na domowy hummus. W misie robota kuchennego lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera) umieść wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki. Niby każdy zna (i lubi?) hummus, ale jak przychodzi co do czego to pytacie, co przy produkcji hummusu dozwolone, a co nie.


No więc poczułam się w obowiązku, żeby dokładnie opisać, jak robi się hummus i zaproponować kilka opcji smakowych. Smak wracał do mnie w podróżach po Maroku, Turcji, krajach zakaukaskich.

Klasyczny przepis, który przywiozłam ze sobą z Izraela i Palestyny, przepyszny i aromatyczny. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Uwielbiam hummus, mogę go jeść bez końca!


Dzisiaj przepis na szybki hummus idealny, czyli bardzo łatwy sposób na zrobienie kremowego, puszystego hummusu. Jedni wolą rzadsze, kremowe, inni gęstsze z wyczuwalnymi drobinkami cieciorki. Ma wspaniały smak, jest bardzo odżywczy i szybki w przygotowaniu. Tradycyjny hummus (humus) przygotowujemy z ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), oliwy, czosnku i soku z cytryny.


Jeżeli gotujesz ciecierzycę samodzielnie, namocz ją przez noc, a następnie przełóż do świeżej wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Co podać nastolatkom na przyjęciu urodzinowym? Dodane przez Niccolo_M w: Tylko o kuchni. Urodziny nastolatków nie muszą przecież oznaczać pizzy ;) Dlatego ciekawą alternatywą jest hummus, ponoć uwielbiany przez dzieci i młodzież.


Kroki wykonania: Do malaksera wlewamy sok z cytryn, tahini, rozgnieciony czosnek i kumin. Odkładamy kilka ziaren ciecierzycy do przybrania, odcedzoną resztę wsypujemy do malaksera, dolewamy dwie łyżki zalewy z puszki. Miksujemy na jednolitą masę.


Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Jest popularnym przysmakiem na Bliskim Wschodzie.

Jego główny składniki to ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim), która zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Pastę można przygotować z ciecierzycy w puszce i doprawić np. Mogłem sobie pozwolić na humus na późne śniadanie, ponieważ dzisiaj przygotowuje się do szkolenia, które prowadzę w poniedziałek, więc przez pierwszą część dnia obcuje jedynie z komputerem. Pyszne i zdrowe smarowidło do chleba rodem z kuchni arabskiej. Dobry hummus jest doprawiony, lekko kwaskowy, pachnący kuminem.


Jedni wolą hummus bardziej puszysty i gładkie, inni gęstszy, bardziej doprawiony itd. Każdy ma swój przepis na hummus. Pewnie części z Was przypomną się smaki wakacji.


Humus to ulubiony przysmak kuchni żydowskiej i arabskiej. Właśnie dlatego go uwielbiam. To doskonałe źródło zdrowego tłuszczu, błonnika i witamin. Można doprawiać go różnymi przyprawami i tym samym nadawać mu inny smak. Talerz przepysznego hummusu – koniecznie trzeba spróbować.


Nazwa hummus to po arabsku ciecierzyca, a potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Bliskiego Wschodu. Dokładnie nie wiadomo, od kiedy jest znana, lecz podobno od zawsze. Z powodzeniem zastępuje typowe serki, wędlinę czy pasztet. Nie ma na świecie blogu kulinarnego bez przepisu na hummus.


Do dziś oczywiście taki blog istniał i aż wsdyd się przyznać, że tym blogiem był właśnie Wegan Nerd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty