poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Jak zrobic chrusty kruche

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.


Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy i wałkujemy, znów składamy i wałkujemy. Moja mama dodatkowo energicznie obijała wałkiem ciasto co chwilę je składając. Ważną rzeczą jest odczekanie. Kiedy będzie już płaskie, zwiń je w kulę i rozbijaj ponownie.


Możesz także wielokrotnie je rozwałkować. Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie. Dolcevita-in-my-kitchen 12. Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce.


Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować.


Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Wyrabiane są ze śmietanowego zbijanego ciasta. Idealną kruchość mają te smażone na smalcu. Najlepsze faworki są kruche i lekkie.


Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany. Z tego przepisu moja babcia faworki robiła już kilkadziesiąt lat temu.


Tłusty czwartek to dzień, w którym bez ograniczeń możemy zajadać się własnej roboty słodkościami. Pomogą nam w tym specjalne akcesoria, dzięki którym przygotujemy tyle tradycyjnych przekąsek, ile tylko chcemy. Pyszne pączki domowe z dowolnym nadzieniem oraz chrupiące faworki to smakołyki, których nie. Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek ? Niezależnie od tego, czy w twoim domu nazywa się je faworkami czy chrustami, te kruche ciasteczka są nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku. Wymagają trochę pracy, ale warto poświęcić im czas i uwagę, bo dobrze zrobione zachwycają lekkością i kruchością.


Zobacz jak zrobić faworki. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. min.). Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.


Chrust cieniutko wywałkowane są. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). To dzięki temu po usmażeniu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas. Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny, niech odpocznie.


Przygotowanie dania faworki (chrust) - kruche i delikatne - najlepszy przepis Jaja i żółtka dobrze ubijam, dodaję ocet, rum, sól, cukier i śmietanę, miksuję i wkładam masło, dalej mieszam, wsypuję mąkę partiami i dalej miksuję. Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki. Zbliża się tłusty czwartek, który zwiastuje koniec karnawału.


Tego dnia możemy bezkarnie się objadać. Choć zazwyczaj sięgamy po pączki, warto usmażyć też faworki. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min.


Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Przepis na faworki Róże Karnawałowe. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Róże są efektowniejsze od faworków.


Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty