czwartek, 20 sierpnia 2015

Jak zrobic ciasto na chrusty

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.


Jak zrobić dobre faworki?

Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto. Gotowe ciasteczka powinny być bardzo chrupiące.


Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby. Po uderzaniu ciasto na chrusty (faworki) należy rozwałkować cieniutko na blacie lub stolnicy. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki.


Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy.

Chrust cieniutko wywałkowane są. Dzięki temu chrust będzie chrupiący i lekki. Ciasto na faworki ułóż na stolnicy i ubijaj je wałkiem przez około minut. Kiedy ciasto będzie stawać się płaskie – składaj na pół i tłucz dalej.


Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty. Ciasto podziel na części i rozwałkuj każdą kolejno na bardzo cienkie placki. Gdy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałe przykryj folią spożywczą, aby nie wyschły. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj faworki i smaż zgodnie z przepisem podanym na początku strony. Pozostawione zbyt długo w tłustej kąpieli zaczną przypalać się i nasiąkać olejem.


Wtedy nie pomoże im nawet odsączanie na ręczniku papierowym. Idealne faworki powinny być rumiane – przypieczone na złoto, nigdy na brązowo. Tłusty czwartek to dzień, w którym bez ograniczeń możemy zajadać się własnej roboty słodkościami. Pomogą nam w tym specjalne akcesoria, dzięki którym przygotujemy tyle tradycyjnych przekąsek, ile tylko chcemy.


Pyszne pączki domowe z dowolnym nadzieniem oraz chrupiące faworki to smakołyki, których nie. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. min.).


Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby.

Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około -mm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska.


Do robienia faworków na pewno trzeba się odpowiednio przygotować, ale większość składników jest obecna w każdym polskim domu. Według ekspertów w tej sztuce bardzo istotny jest jednak przepis na samo ciasto, a także jego późniejsze wykonanie i smażenie – to one decydują o tym, czy zrobione faworki faktycznie będą smaczne. Przepis na jak zrobic faworki czyli chrust. Zobacz mój sprawdzony przepis na jak zrobic faworki czyli chrust! W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić jak zrobic faworki czyli chrust w domowy i pyszny sposób.


Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe jak zrobic faworki czyli chrust przygotowane samemu. Lista przepisów na jak zrobic chrust z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, następnie trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Po wyrobieniu ciasta wybijcie je porządnie wałkiem, potem złóżcie je i jeszcze raz. Potem włóżcie do lodówki na parę minut wyjmijcie i znów je wybijcie. Zróbcie tak pare razy i dopiero zabierajcie się za robienie pyszności. W tłuszczu przecież się je smaży.


Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty