Po chwili sami mamy okazje zmierzyć się z zamkniętymi przegrzebkami. Jak się okazuje, ich otwarcie nie jest takie trudne - o ile stosuje się do rad szefa kuchni. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa.
Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Botwinkę pewnie robił każdy i każdy zna.
U mnie wiosną bardzo często gości na stole. Po prostu w warzywniku rosną mi buraczki i zamiast je przerywać, żeby wyrosły duże, na bieżąco wyciągam z ziemi i robię na obiad. Do zrobienia botwinki nie używam żadnego.
Jadłam 1razy w wykonaniu innych i była dobra. Ale z botwinką jest podobnie jak z rosołem, każdy ma swój sposób. Moje podejście kilka lat temu zniechęciło mnie, bo wyszła jakaś brunatna w kolorze, a o smaku nie wspomnę.
Jak zrobić, żeby była dobra. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i. A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Zapiekanki mięsne, makaronowe lub warzywne.
Nadziewane muszle i cannelloni. Wytrawne tarty na cieście kruchym i francuskim. Ich wyrazistość podkręci odrobina soku z cytryny. Paszteciki mięsne lub wegetariańskie. Bób suszony – jak suszyć bób – Trzeba przyznać, że bób suszony jest mało popularny w Polsce w przeciwności do krajów Arabskich.
Jeśli zastanawialiście się jak suszyć bób i czy bób suszony jest smaczny po namoczeniu, to ten wpis jest dla was. Na drugi dzie’n poskładać z czosnekiem, kawałkiem chrzanu, jednym listem winnym, i duźo kopru, vszystko się zaleje solanką i lekko zamknięte postawi do pokoja na talerze, bo jak kwasi, to woda vycieka. Jak ktos lubi duzo wody w galantynie-dolac wody, przyprawic sola, pieprzem do smaku.
Nasz wywar sam z siebie bedzie juz klejacy, jednak aby miec pewnosc, ze wszystko sie zetnie dodamy troche zelatyny. Po kilku dniach, (5-7) jak widna kalna solanka, to trzeba porządnie zamknąć i odstawić do ciemnej piwnicy. Zagotowac w wodzie piers z kurczaka,wyjac i drobno pokroic,w miedzyczasie wrzucic pokrojona marchewke,ziemniaki,buraczki,przyprawy,ugotowac i dodac pokrojona botwinke i mieso z kurczaka, przyprawic sokiem z cytryny,cukrem,mozna dodac ten koncentrat buraczany,ale niekoniecznie. Serwujac dac kleks smietany. Macie jakiś ciekawy pomysł na dobry obiad ? Dodac osaczona z zalewy cieciorke i jeszcze razem pogotowac kolejne minut.
Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac minut. Dodac listki pietruszki i podawac posypana pestkami. Zupe przyprawic i zmiksowac blenderem tak aby nieco zgestaniala ale nie miala konsystencji kremu. Dodac dynie, dusic jescze chwile i wlac bulion. Ja jeszcze mam tak, że mam w kuchni tablicę magnetyczną, a na niej rolkę z kasy fiskalnej- i nagłowek- w domu brak: i jak wytrzepuję ze słoiczka ostanie liski laurowe, to dopisuję do listy, jak wyciagam ostatnie mydło- dopisuję do listy, jak przesypuję z pojemnika do cukierniczki resztkę cukru- dopisuję do listy.
Combines science and spirit, logic and emotion, harmony and movement to achieve a state of balance. Dieta oparta na warzywach i owocach, zywnosc weganska. Plant Based diet and vegan food.
Wymieszac i przyprawic chilli z czosnkiem -Mix and season chilli with garlic Smacznego! Poddusic min lub do miekkosci. Na koniec mozna dodac sok pomidorowy i kokos. W tym czasie mozna przeplukac botwinke i oddzielic liscie od lodyg i korzeni. Nastepnie posiekac osobno liscie na grubosc ok 1-2cm, i osobno, ale drobniej, korzenie i lodygi.
Na patelni rozgrzac oliwe i rozpuscic w niej miod. Nastepnie karmelizowac korzenie i lodygi botwinki do czasu, az korzenie lekko zmiekna. Niko na szczęście w przedszkolu je,a mnie dopadł jakiś potężny wirus,temp do stopni,przez dni byłam lekko nie przytomna,do tego krwawienie z nosa i co chwila toaleta,już jest lepiej,chyba pomogła cola i dicoflor. Kroki wykonania: Buraki umyć i ugotować w wodzie.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.