W zależności od preferencji zupę gotujemy na wywarze warzywnym lub mięsnym. Wlewając rozrobiony wcześniej ze śmietaną lub mlekiem zakwas. Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi.
Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Do tego niezawodny liść laurowy oraz ziele angielskie.
Do zakwasu na żur oraz żurek nie dodaję majeranku. Mam zatem pytanie o zakwas. Chciałabym też użyć własnego zakwasu.
Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Kiszenie żuru czyli jak zrobić domowy zakwas na żurek. W moim domu żurku nidgy sie tez nie zabiela, a jada się z ziemniakami lub kaszą gryczaną (szczególnie uwielbiam) – a wiem cos na ten temat bo w naszym domu (babcia od dziesiątek lat) żurek jada się zarówno na śnaiadanie, obiad czy kolacje – cały rok #128578; tylko ten. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny.
Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.
Pokazujemy, że pieczenie domowego chleba nie jest trudne. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Wszystko ponownie zamieszaj. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-dni. Najlepiej przekonajcie się o tym sami, korzystając z poniższych wskazówek jak zrobić zakwas krok po kroku #128578; Jak wykonać zakwas żytni krok po kroku?
Bierzemy szklane naczynie, w którym łączymy 1g mąki żytniej i 1ml letniej wody (zdjęcie numer krok 1). Najlepiej sprawdzić organoleptycznie czy jest kwaśny jeśli tak to doskonale, jeśli wg naszych gustów smakowych mało kwaśny to zostawić jeszcze na dni. Jeśli zakwas w smaku jest gorzki to bardzo niedobrze i należy zakwas zrobić od nowa bo coś poszło nie tak. Przepisy - zakwas żurku (363) Śniadania Chleb na żurku.
Kolejny sprawdzony przepis na domowe pieczywo. Ciekawym składnikiem jest jak nazwa wskazuje – żurek :) Przygotowanie nie jest skomplikowane. Jest to prosty sprawdzony przepis mojej mamy.
Zupy Śląski żur na domowym zakwasie. Newsletter smaków życia. Zakwas idealny do Żurku,. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera.
Bardzo dokładny przepis jak zrobić doskonały zakwas na tradycyjny domowy żurek. Przed dokarmieniem zakwas wyjmuję z lodówki i czekam około godziny aż się ogrzeje, następnie dokarmiam i zostawiam na wierzchu aż „przerośnie” i zacznie opadać, może nawet całkiem opaść i wtedy chowam z powrotem do lodówki. To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody.
Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu. O istnieniu wynalazku o nazwie „zakwas do chleba” wiedziałem już dawno, ale jakoś ciężko było mi się przemóc do jego zrobienia. Kiedy już przekonałem się do pieczenia chleba, przez dłuższy czas piekłem chleb na bazie drożdży, którego przygotowanie i pieczenie zajmowało bardzo mało czasu. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej.
Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Domowy zakwas nastawiamy co najmniej dni przed planowanym gotowaniem żurku. Białą kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę zalewamy litrami zimnej wody.
Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy. Po świetnym zakwasie do barszczu zdecydowałam się zrobić zakwas do żurku. Niestety chyba nie wyszedł. Trzeciego dnia po nastawieniu pojawił się biały nalot na powierzchni, zamieszałam całość. Dzisiaj zakwas wygląda w porządku, ale pachnie jakby skisł, trochę tak jak zepsute mleko.
Chyba nie o to chodziło. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas. Bez niego potrawa straci swój oryginalny smak i ducha tradycji.
Biały barszcz możesz zrobić używając zakwasu z butelki. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz. Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć.
Aromatyczny zakwas na żurek to podstawa udanej świątecznej zupy. Nastawienie zakwasu na żurek zajmie Wam pięć minut, a po 3–dniach będzie czekał na Was pachnący i aromatyczny zakwas. Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok.
Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas. Później zakwas robi się już sam. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować.
Należy zamieszać go tylko raz dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.