piątek, 14 sierpnia 2015

Kania przepis

W lasach i na polanach możemy spotkać go od lipca do końca października. Doskonały przepis na kurki duszone w śmietanie! Przygotowanie kani to prosta sprawa.


Zanim jednak zajmiemy się smażeniem, sprawdźmy, czy aby na pewno zebrany przez nas grzyb nie jest trujący - kania często bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Podajemy przepis na popularne polskie danie: kania smażona w panierce. Najbardziej popularne danie z kani, czyli kania a`la schabowy, każdemu może się znudzić.

Podaje więc przepis na kanie z cebulą i jajkiem przypominające omlet. Więcej niż 1przepisów. Uwielbiam kanie i gdy jest ich dużo to smażone, prosto z patelni mogą się znudzić. Kania w każdej odsłonie! Dodaj do książki kucharskiej.


Musisz być zalogowany do serwisu Zamknij. Jak zrobić najlepsze flaczki z kani? Podsmaż cebulę, ale uważaj na czosnek, aby grzyby nie były gorzkie.

Dzięki swym walorom smakowym często stanowi zamiennik mięs. Zobacz więcej przepisów i porad na Polki. Nie zawsze jednak wiadomo, jak rozpoznać kanie i kiedy je zbierać, jeśli nie jest się doświadczonym grzybiarzem. Sprawdź przepisy na flaczki z kani, kanię w cieśnie oraz jajecznicą z kanią. Kotlety smażone w stylu schabowego z bardzo smacznych grzybów, jakimi są kanie.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na czubajka kania. Smażona kania świetnie zastępuje na talerzu obiadowym kotlet mięsny. Zupa z kani a′la flaczki to pyszne danie obiadowe z leśnych grzybów zwanych: czubajka kania lub po prostu kania. Pasuje również na ciepłą kolację. Flaczkami z kani mogą się rozkoszować wszyscy jarosze, a jeśli użyjecie bulionu warzywnego, również wegetarianie.


Ich siła tkwi w prostocie i dosłownie kilku dodatkach, które podkreślają jej niepowtarzalny smak. Z opowieści babci wiem, że kania smażona była również bez. Wystarczą sól, pieprz, jajko, bułka tarta. Potrawy z kani są bardzo lubiane wśród miłośników grzybów. Jak jednak usmażyć takie grzyby?


Na początku warto zwrócić uwagę na to, czy zebrany przez nas grzyb na pewno jest kanią, ponieważ łatwo ją pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym. Poniżej znajdują się przepisy na smażone kanie.

Pachnie orzechowo a smak ma intensywny dlatego nie poleca się przesmażania gdyż traci walory smakowe. Chyba nie będę monotematyczna, jeśli znów napiszę o kaniach? Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką.


Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę poczekać, by się przegryzło. Naleśniki przepis podstawowy. Gołąbki w sosie pomidorowym. Sałatka z tuńczykiem i ryżem.


Pieczone ziemniaki z piekarnika. Krem budyniowy - przepis podstawowy. Duszona marchewka do obiadu. Mizeria z ogórków i śmietany. Przepis znaleziony na blogu Leśny Zakątek.


Wg mnie tak przyrządzone kanie są jeszcze lepsze niż standardowy schabowy z kani.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty