Małym nożem wytnij gniazda nasienne, strąki przekrój na ćwiartki, wytnij i odrzuć wystające białe przegrody, a paprykę połóż na sicie i opłucz pod bieżącą wodą. Nie traktuj życia zbyt serio, bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy. Jest leczo z grzybami, z cukinią, z parówkami, kiełbasą, jakami itd. Gotujemy od razu wielki garnek i część potrawy zamrażamy na potem.
Prawdę mówiąc całą robotę związana z krojeniem wykonuje Artur, ja tylko wrzucam wszystko do garnka i doprawiam.
Moje zawsze stoi z resztą przetworów w piwnicy, mieszkam w bloku, przez piwnicę idą sobie rozmaite rury, więc lodowato tam nie jest. Idealne w środku lata, kiedy pomidory i papryki są tanie i nabrzmiałe od wszystkich tych dobroci wytworzonych przez naturalne promienie słoneczne. Obok witamin i likopenu jarzyny te zawierają samą. Do lecza użyłam kiełbaski z baraniny oraz resztki grillowanego antrykotu wołowego.
Zobacz, jak zrobić leczo. My lubimy, kiedy jest mocno paprykowe, lekko pikantne, zawiesiste i sycące.
Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Leczo - danie proste i smaczne.
Re: A ile jedzenia u Was w domu sie tygodniowo ma , szynka) i warzywa, czasem ryby (ale nie paluszki czy filety z mintaja, tylko ryby, które da się upiec, czy czasem łososia), leczo. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Tylko w weekendy dwa dania obiadowe - zupa (gotuję gęste, warzywne zupy i rosół) i konkret (nie robię kotletów i mielonych, ale mięsa pieczone w całości). W leczo, lekki słodko-kwaśny posmak (a takie lubię) nadaje mu głównie koncentrat pomidorowy, możecie też zrobić tak jak w moim przepisie – wkroić kilka kawałków papryki konserwowej, a robimy to właśnie w tym momencie (jak inne twardsze składniki są już podsmażone). Ciecierzyca jest smaczna i ma mnóstwo wartości odżywczych.
Ile gotować ciecierzyce i co można z niej przygotować? Cieciorka wymaga długiego namaczania. Najlepiej, gdy spędzi w wodzie ok. Wówczas porządnie napęcznieje i zwiększy swoją objętość.
Całość duś na wolnym ogniu ok.
I mimo, że mogę kupić na nie wszystkie składniki w tym czasie to nie to samo co z sezonowych. Słodko-Słony Świat Ilony Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodko-Słony Świat Ilony. Słoiki lekko zakręcaj wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami. Zepsułam leczo #128577; Pomóżcie proszę, bo drugi raz nie chciałabym sknocić.
Gorące leczo włożyłam do słoików – zakręciłam pokrywki, odstawiłam do góry dnem. Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę. Przez dni było wszystko ok, a czwartego dnia pociekło ze wszystkich słoików. Nie wiem, jakie były pokrywki, czy wklęsłe czy wypukłe, teraz już się nie da sprawdzić.
A zimą tylko smażę według uznania mięso,boczek lub kiełbaskę i zalewam leczem. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Co ważniejsze jest to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w ok. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Pamiętam, ze kiedyś leczo było popularne zwłaszcza jesiennym czasem, ale teraz, gdy w każdym sklepie mamy niezmierzony wybór warzyw cały rok, to leczo można robić na okragło. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
Kasza gryczana jest delikatniejsza od kaszy jęczmiennej czy pęczaku – łatwo ją rozgotować. Zwłaszcza jeśli dla ułatwienia kupujemy ją pakowaną w specjalne torebki i gotujemy w „głębokiej” wodzie. Jest wtedy mocno nasączona wodą, a wystarczy gotować ją kilka minut za długo, by ziarenka zmieniły się w nieapetyczną, rozmoczoną papkę. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Trzeba korzystać,póki sezon na warzywa w pełni.
Staramy się gotować duży gar tej potrawy,może postać kilka dni w lodówce i leżąc i czekając smaki się przegryzają dokładnie jak w bigosie. My próbowaliśmy do naszego leczo dodawać pokrojone w kostkę wędzone tofu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.