DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Cukier ze skórką cytryny. Poznaj podobne przepisy. Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany!
Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.
Dodajemy do mąki razem ze śmietaną i spirytusem. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie za pomocą wałka obtłukujemy je parę minut, przekładając co jakiś czas, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na godzinę. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Zbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania. Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Faworki klasyczne -na żółtkach i śmietanie. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść. Na każdym prostokącie na środku zobić podłużne nacięcie o dł. Każda potrawa ma swoją historię - faworki również.
Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak.
Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Picantecooking. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną. Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej.
Pulchne faworki Mieszanie mąki i śmietany Mąka dokładnie wymieszana ze śmietaną, prze dodaniem pozostałych składników Mąkę wymieszać ze śmietaną. Zobacz filCiastka z ciasta francuskiego. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci.
Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Idealne faworki, inaczej chrusty bądź chruściki, są kruche, lekkie, solidnie posypane cukrem. Podajemy sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki.
Mąkę zmieszaj ze śmietaną, żółtkami, proszkiem do pieczenia, spirytusem i solą. Wymieszaj i wyrób ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć lekką konsystencję, nie powinno być przy tym zbyt klejące (w razie konieczności podsyp je mąką). Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa.
W garnuszku rozgrzej olej. Na gorący wkładaj porcje ciasta i smaż, ok. Do ciasta nie dodawaliśmy żadnego cukru, koniecznie podawaj więc faworki obsypane cukrem pudrem.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa. Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Wyrób ciasto bez śmietany lub ze śmietaną w małej ilości, tą odrobiną soli do smaku i małą ilością cukru pudru (~~~czubata łyżeczka) żeby przełamać smak.
Dalej to już wałkowanie, krojenie i smażenie. Spróbuj sam a nie będziesz żałował, że to taka prościucha. Bąbelki są gotowe w piwie, alkohol jest jako piwo.
Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować.
Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Ola jest autorką tego przepisu, tak samo jak 7innych kulinarnych inspiracji na tym blogu kulinarnym ze zdjęciami. Możesz śledzić dyskuję o nim w kanale RSS 2. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne.
Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.