piątek, 28 sierpnia 2015

Królik przepis okrasa

W kolejnym odcinku Karol Okrasa na swój kulinarny warsztat weźmie mięso królika. Przypomni widzom swoje dzieciństwo spędzone na wsi, kiedy to w trudnych latach osiemdziesiątych na niedzielne obiady jego mama przygotowywała właśnie królika w marchewce. Warto dziś powrócić do mięsa króliczego, u nas trochę zapomnianego, ale w wielu krajach, takich jak Francja czy Niemcy.


Polska kuchnia słynie z kr. W Wielką Sobotę tuż przed Wielkanocą Karol Okrasa zaprosił widzów na kulinarną wyprawę do Jeleniej Góry.

Tematem odcinka są nie tyle tradycyjne potrawy wielkanocne, ile propozycja na to, jak spędzić okres po świętach. Lista przepisów na okrasa łamie przepisy królik z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Jest to okrasa idealnie nadająca się do okraszania pierogów, różnego rodzaju klusek, kartaczy, ziemniaków , kasz, makaronów itd. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na królik duszony w kapuście okrasa. Okrasa mówi żeby piec okmin krócej jeżeli jest termo obieg poza tym w składnikach podane jest masło czy dodać go do sosu czy do wody w której piecze się królika? Odcinek 1Temat odcinka: Gotowanie pod żąglami Goście: ks.


Jerzy Limanówka PALLOTYŃSKA FUNDACJA MISYJNA SALVATTI.

Ireneusz Lewandowski Komendant Daru Młodzieży, Ryszard Starzyk Ship-Service Grupa Orlen, Marek Szczęśniak szef kuchni „Dar Młodzieży, Wacław Richter piekarz, uczestnicy Rejsu Niepodległości: Sebastian Piotrowski, Wiktoria Krolewicz, Aleksander Kuś. Zdecydowanie bezkonkurencyjne są polędwiczki z królika oraz królik w winie. Przyprawy, które wybieramy do marynaty to. Królika przekładamy do garnka, a na patelni przesmażamy na oliwie cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek w plasterki aż do zeszklenia.


Mięso i czosnek z cebulą przekładamy do garnka, patelnię po smażeniu mięsa i cebuli zalewamy wodą, aby zebrać smak, Płyn z patelni przelewamy do mięsa. Dania główne Żeberka duszone w kapuście kiszonej. Ile razy spotykaliśmy się wszyscy razem, tyle razy na stole zawsze był królik w sosie śmietanowym. Ten sos, jest tutaj kluczowy i najlepiej smakuje jak się go wyjada z chlebem. Uwielbiam zapach tego dania, jego delikatny smak i podawane zawsze jako dodatek buraczki.


Jednak coraz większa dostępność. Natomiast ja muszę przyznać, że najlepszą częścią królika według mnie są skoki. To w ogóle ciekawe, bo zanim spisywałem od rodziców ten przepis, to w zasadzie królik miał dla mnie cztery łapy. Tymczasem, tak wiem, pewnie uczono mnie tego w szkole, ale jednak dość dawno temu, królik nie ma czterech łap. Tuszę królika pokroić na kawałków (np. jak widać na tym filmie).


Opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać łyżkę soli i zalać zimną wodą (z kranu). Wymieszać aby sól się rozpuściła i odstawić na minut. Kawałki królika wyjąć z wody i dobrze osuszyć.

KRÓLIK W ŚMIETANIE Pierwszy raz taki właśnie królik w śmietanie pojawił się lata temu w mojej książce Wielkanoc. Ponieważ często prosicie mnie o ten przepis. Duszony królik w śmietanie jest daniem delikatnym i aromatycznym. Delikatne, smaczne, kruche mięso. Przepisy na temat: duszony królik z okrasą.


Proponuję , królika to bardzo smaczne lekkostrawne, chude i zdrowe mięso. Czasami przygotowuje królika na niedzielny obiad lub na specjalne okazje, moja rodzina go uwielbia. Cały królik kosztuje ok 26zł ale na żeberkach robi się zupę, a mięsa dla osobowej rodziny starczy na dwa posiłki. Czemu królika warto jeść?


Królik kojarzy się Polakom z czymś luksusowym. Aromatyczny, delikatny, pyszny! Wypróbuj przepisy na pieczonego królika. Jego smak i zapach Cię zachwyci! Znajdź dobre patenty na Gotujmy.


Składniki: królik,cebulka,czosnek,olej,trochę śmietany i mąkisól, pieprz. Wykonanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego.


Potrawy z królika Mięso królików dzikich jest nieco ciemniejsze i bardziej żylaste, ale równie smaczne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowane – dobrze jest je przemrozić, żeby skruszało, a następnie – podobnie jak mięso królików hodowlanych należy je umyć, moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie wypłukać i osuszyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty