Bezpłatny newsletter nie tylko o zdrowym odżywianiu, odchudzaniu i urodzie. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
Lista przepisów na leczo z jajkiem z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Najlepsze dania z jajkami w roli. Zobaczcie przepis na kołduny z pieczoną gęsią w maśle z pieczarkami i żur na. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną drobno cebulę - zestawic z ognia. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.
Leczo z papryki - przepis Vegemi. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. PRZEPIS NA LECZO Z JAJKAMI. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad. Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Przepisy na temat: leczo z cukinia i jajkiem.
Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Dużą cebulę pokroić w średnią kostkę, z papryk wraz z białymi błonkami usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Z pomidorów usunąć szypułki i zdrewniałe części, naciąć pomidory na krzyż, sparzyć we wrzątku przez ok. Sparzone pomidory obrać ze skórki. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.
W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.
To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki wrzucić do blendera i zmiksować dokładnie. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę.
Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Smażymy ją na oliwie w rondlu. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, sól i pieprz. Dorzucamy opakowanie mrożonego leczo, dusimy minut. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan.
Prawdziwe leczo jest przysmakiem o niewielkiej liczbie składników, a sekret jego smaku tkwi w… smalcu. Na kolacyjkę polecam przygotować leczo zapiekane z jajkiem. Kolejny test produktu firmy IGLOTEXCoś na szybko i bardzo smacznie. Pasuje na śniadanie, przekąskę lub kolację.
Tym razem w ruch poszła mieszanka węgierska - LECZOZachęcam do wypróbowania. Mrożonka już zachęcała po otwarciu swoim zapachem a po. Pół twarde ziemniaki z cebulą przełożyć do rondla, dodać pokrojoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, gotować 4-minut. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, lekko podsmażoną na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusić do miękkości. Nigdzie jednak nie spotkałam się z przepisem na leczo z jajkami chociaż w domach węgierskich ta wersja spotykana jest bardzo często.
Jest to świetna propozycja dla wegetarian jeśli opuszczą kiełbasę. Pamiętajcie, że pomidorów nie może być za dużo ! Zapraszam dzisiaj na mój ulubiony przepis na leczo. Aromatyczne, smaczne, dokładnie takie, o jakie będą was prosić wszyscy członkowie rodziny.
Muszę przyznać, że to leczo lubimy wyjątkowo. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.