piątek, 14 sierpnia 2015

Zalewa do grzybów prawdziwków

Obgotowane i odsączone prawdziwki przekładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka dodajemy pozostałe składniki - krążki cebuli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i ząbek czosnku. Następnie boro zalewamy gorącą zalewą do całkowitego zakrycia grzybów.


Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około minut. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i mió a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet.

Jeszcze chwilę podgrzewam. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem, by zassały. Dodaj do książki kucharskiej. Do spiżarni polecam marynowane pomidorki koktajlowe - pełne ziół i czosnku. Dodam tylko, ze wkładanie mięsa do siatki bardzo ułatwia rura pcv o dużej średnicy.


Taką siatkę nawija sie na rurę, a później wystarczy że mięso przesuniemy przez rurę i gotowe ;) wystarczy zawiązać końce. Co do octu to kwestia co kto lubi, bezpieczna proporcja to rzeczywiście 3:1.

Ja po przygotowaniu zalewy studze ją i próbuję, jeżeli coś mi nie pasuje to delikatnie modyfikuję (cukier – miód lub ocet – woda). Preferuję raczej zalewy delikatne, lekko slodkawe. Pozdrawiam wszystkich miłośników grzybów, smacznego ! Prosta w przygotowaniu zalewa, która nadaje ogórkom orientalny smak. Przekąski Klopsy w zalewie octowej do wódeczki. Dlatego każdy miłośnik marynowanych grzybów, koniecznie musi dowiedzieć się, co zrobić by jego zalewa do grzybów była pyszna i nie tylko nie zniszczyła, ale także świetnie podkreśliła smak leśnych skarbów.


Wydawało nam się, że w tym roku nici z wypadów do lasu na grzyby, nad czym strasznie ubolewaliśmy. Coś się jednak wydarzyło, coś się zmieniło i las, który mamy praktycznie pod nosem miło nas przywitał i obdarował sporą ilością grzybów. Oj pachniało nam w domku pachniało :) Część zamroziłam. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez około minut.


Odcedzić i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków. Gorącą zalewę wlać do słoików z grzybami. Słoiki dokładnie zamknąć i odstawić do góry dnem aż do ostygnięcia.


Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.

Grzyby w occie to klasyczna przekąską i. Smak grzybów marynowanych zależy przede wszystkim od gatunku grzybów, po które sięgasz, zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Do marynowania wybrałam podgrzybki. Dynia w zalewie jest gotowa do spożycia już po 2-tygodniach od przygotowania. Marynata taka dość szybko się psuje po otworzeniu słoika, dlatego lepiej używać małych słoiczków dostosowanych do jedno lub.


Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Ja grzybki robię w małych słoiczkach dlatego większe okazy kroję na dwie lub cztery części. Staram się także maślaki marynować osobno a kozaki i prawdziwki razem - no chyba że mam mało grzybów to wówczas marynuję wszystkie razem.


Marynowanie grzybów: Zagotowaną, gorącą zalewą octową zalać grzyby (dobrze jest gdy przyprawy wpadną do każdego słoika). Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem (aby zassały). Sprawdzić czy nie ciekną. Zalewę octową gotować ok. Można jeszcze dodatkowo grzyby pasteryzować około minut.


Ilość zalewy dopasuj do ilość grzybów. Obmyj w wodzie i wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na drobne kawałki lub w plasterki. Ułóż je na blacie lub na bawełnianej ściereczce.


Ułóż na paterach suszarki do grzybów i włącz zgodnie z wybranym programem rekomendowanym przez producenta. Prawdziwki – sos do mięsa. Składniki: kg prawdziwków, szczypta. Ci którzy są ze mną od początku albo znają mnie osobiście to wiedzą, że mam najlepszą, uniwerslaną zalewę do marynowania wszystkiego co tylko mamy ochotę zamarynować - najlepsza marynata, bo stworzona Zobacz więcej.


Nie muszę nadmieniać, że to bardzo elegancka zakąska nie tylko do wódki. Grzybki doskonale pasują do tatara, jako dodatek do dań i oczywiście same są pyszne. Marynowałam podgrzybki ale uwielbiam też marynowane maślaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty