wtorek, 18 sierpnia 2015

Biały żurek

Do żurku używa się wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy, czy żeberek – ja mam jeszcze inny sposób, dzięki któremu uzyskuję głęboki mięsny aromat zupy. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Tę zupę podaje się zwykle z pokrojonym, ugotowanym na twardo jajkiem i kiełbasą albo ziemniakami.


Te ostatnie można ugotować w zupie lub oddzielnie. Z imbirem, kolendrą i pestkami słonecznika!

Barszcz biały a żurek dzisiaj: różnice. Mąkę zalewa się przegotowaną wodą, wrzuca skórkę od chleba i kwasi przez kilka dni. Potem do tego dodaje się wywar z wędzonki, jarzyny, ziemniaki, ugotowaną kiełbaskę i jajka. Zazwyczaj żurek, a nie biały barszcz. Teorie rozróżniające zupę w zależności od rodzaju mąki z jakiej powstał zakwas - są nieprawdziwe.


Przeglądając książki kucharskie, dużo książek kucharskich, nie znalazłam ani jednej receptury na barszcz biały. Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru) 1.

W - litrach wody gotujemy kość wędzoną pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso na kościach zmięknie wyciągamy je i odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu obieramy mięso z kości i wrzucamy do naszego wywaru. Wywar przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Kwaśne przysmaki na polskim stole.


Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Potwierdzam, że mam ukończone 16. Następnie dodajemy śmietanę byle nie za dużo i gotujemy na małym ogniu przez około minut.


Na talerzach układamy wędzonkę pokrojoną w kosteczkę, chlebek oraz jajko i łyżeczkę chrzanu. Taki barszcz można jeść i jeść całą Wielkanoc. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY!


Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Podstawowa różnica jest natomiast taka, że żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim, a biały barszcz – na zakwasie pszennym.

Dowiesz się: Jak zrobić wielkanocnego baranka z masła (WIDEO). Niby wyraźne różnice między tymi zupami się zatarły, ale nawet w torebkach mamy barszcz biały i żur, a poważne źródła kulinarne dowodzą, że to jednak nie to samo. Gotowców na święta nie polecamy, więc co wybrać? Smakosze twierdzą, że zakwas żytni.


Wiele osób nie rozróżnia żurku i białego barszczu, a ich nazwy stosuje zamiennie. To duży błą ponieważ obie zupy znacząco się różnią i inaczej się je przygotowuje. Nie zmienia to faktu, że są bardzo zdrowe – dostarczają do organizmu wielu witamin i minerałów, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego i wzmacniają odporność. Tradycyjne na wielkanocnym stole pojawia się zupa - albo biały barszcz, albo żurek. Wszystko zależy od regionu Polski i jego tradycji.


Istnieją niejasności, czy żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż np. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić.


Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty