czwartek, 27 sierpnia 2015

Makowiec z ciasta drozdzowego

Przygotowujemy masę: Mak zalać wrzątkiem, odlać zanieczyszczenia i ponownie zalać wrzątkiem. Mak odsączyć na sicie i zemleć trzy razy w maszynce z sitkiem o małych otworach. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.


Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się. Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko.


Makowiec z ciasta drozdzowego

Desery Makowiec - ciasto drożdżowe. Masło siekamy z mąką ,dodajemy rozpuszczone drożdże ,jajko ,żółtka ,cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Masło wrobiło się bardzo szybko, z wyrobieniem ciasta nie było problemów, a robiłam wszystko ręcznie.


Masa makowa pyszna, nie odstaje od ciasta. Najlepszy makowiec na świecie. Bardzo dziękuję za przepis i inspiracje. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć.


Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Makowiec z bakaliami to król świątecznego stołu. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Coraz rzadziej przygotowujemy go jednak samodzielnie - może czas to zmienić? Radzimy, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe na makowiec.


Z tym przepisem to proste. Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Pyszne ciasto drożdżowe, które baaardzo dobrze rośnie! Nie wypowiem się co do masy makowej, bo niestety w lodówce czekał gotowy mak, więc musiałam go wykorzystać. Ale następnym razem z pownością zrobię masę makową z tego przepisu :) Niestety popełniłam dwa błędy, przez to makowiec urósł bardziej na boki, niż w górę!


Znajdziesz tu najlepsze i sprawdzone przeze mnie przepisy ze zdjęciami na pachnące miodem i migdałami pyszne makowce, ciasta i strucle z makiem. Wielkanocne, strucla drożdżowa z makiem, babka makowa, a także makowce na biszkopcie oraz na cieście. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej z pewnością się uda, jeśli wybierzesz dobrej jakości masę makową z puszki.


Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części. Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy ok.


Ciasto z papierem zsunąć na dużą blachę do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję, delikatnie podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach ok 30xcm. Na rozwałkowane ciasto wykładam połowę masy makowej, rozprowadzam równomiernie zostawiając po bokach ok. Następie zwijam makowiec tak aby brzeg ciasta znajdował się pod makowcem, boki zawijam pod spód.


Makowiec przepyszny, ciasto mięciutkie, puszyste, proponuję z tej porcji ciasta upiec makowce. Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta. Nareszcie znalazłam przepis na ciasto drożdżowe z makiem, które nie wymaga używania maszynki do mielenia. Jak może niektórzy z Was pamiętają nie posiadam takowego urządzenia (aktualizacja: już posiadam i robię domową masę makową).


Makowiec z ciasta drozdzowego

W związku z tym dotychczas korzystałam z masy makowej kupowanej w sklepie. Ze względu na wilgotną, lekko lepką strukturę ciasto drożdżowe najlepiej wyrabia się mikserem ręcznym z użyciem haka do ciasta lub w robocie kuchennym – w przypadku wyrabiania ciasta ręcznie na blacie kuchennym musielibyśmy dodać dużo więcej mąki, co w efekcie spowodowałoby, że produkt końcowy byłby suchy. Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.


Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Sprawdzone przepisy na Ciasta drożdżowe znajdziesz na portalu przepisy. Zobacz naszą bazę wyselekcjonowanych przepisów na Ciasta drożdżowe, sprawdź opinie na ich temat oraz wybierz najlepszy przepis dla siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty