wtorek, 4 sierpnia 2015

Żurek staropolski z ziemniakami

Żurek staropolski z ziemniakami

Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami.


Paszczaka zawsze wychodzi! Obrane warzywa i namoczony grzybek zalać wodą i gotować około minut. Wywar przecedzić, dodać cały kwas. Do gotującej się zupy dodać stopiony boczek, roztarty czosnek, majeranek.


Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami lub ugotowanym jajkiem na twardo. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.


Polepszony żurek z paczki w moim własnym wydaniu szybki w wykonaniu i sycącym. Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia. W między czasie płuczemy obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy. Boczek kroimy w drobniejszą kostkę,cebule obieramy i też kroimy w kostkę.


Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek wytapiamy skwarki dodajemy cebulę lekko rumienimy. Robię go od lat i jest sprawdzony, także. Zyska ziołową nutę, jeśli posypiesz ją dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.


Na koniec zupę udekoruj kleksem kwaśnej śmietany i posyp mieloną papryką. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę.


W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Doskonale smakuje w chłodne, mgliste dni, kiedy jedzenie to jedyna czynność, na jaką mamy ochotę.


Zupa jest pożywna, a gotując ją stworzysz niepowtarzalny nastrój domowego. Opis przepisu: Autor: WINIARY Przygotuj tradycyjny, polski, kremowy żurek o charakterystycznym, kwaskowym smaku, i zachwyć nim swoich bliskich! Kremowy żurek z ziemniaczanym puree swój głęboki smak zawdzięcza bazie, czyli Żurkowi razowemu Jak u Mamy WINIARY, dodatkowi rozgniecionego i obsmażonego na maśle czosnku, kawałkom kiełbas białej i wiejskiej, aromatowi rozgniecionego w. Wyrazisty smak zakwasu z mąki razowej żytniej znajdzie wielu smakoszy. Zalewajka z purée i jajkami. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.


Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami. Gotuję ją niestety bardzo rzadko. Najlepsza to dla mnie z oddzielnie ugotowanymi i podanymi ziemniakami, ale taką z chlebem też nie pogardzę. Wielkanocny żur staropolski na wędzonce.


Żurek staropolski z ziemniakami

Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Jak zrobić pyszny domowy Żurek- przepis mojej MAMY.


Lista przepisów na zurek z jajkiem i kielbasa ziemniakami z polskich blogów kulinarnych. Przepis na Żurek domowy z przepisu mojej Mamy. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli.


Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Nikt nigdy do żurku namawiać mnie nie musi.


W przydrożnych barach w latach 90-tych ubiegłego wieku przed odbiorem zamówionej zupy zwykle słyszałem charakterystyczny dzwonek mikrofalówki. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Zobacz nasze przepisy na Polki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Ja najbardziej lubię żurek z ziemniakami gotowanymi w zupie i pokrojonymi w drobną kostkę oraz z białą kiełbasą gotowaną w żurku.


A mój mąż z kiełbasą i chlebem staropolskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty