poniedziałek, 20 listopada 2017

Jakie warzywa do ryby po grecku

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach.


Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym.

Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda. Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie. Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące.


Spróbuj zrobić z mintaja w kostce. Lepiej kupować taki pakowany, bo przynajmniej wiesz co masz. Jak kupisz mrożony filet, to więcej zapłacisz za lód na rybie, niż za samą rybkę.


Mieszamy i polewamy warzywa.

Należy je dokładnie wymieszać – najlepiej rękoma – aż całe oblepią się oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. W tym czasie ryby myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką, układamy na nich kawałki ryby.


Jakie warzywa dodać do ryby po grecku? Do ryby po grecku warto użyć marchewki, selera, pietruszki, cebuli oraz natki pietruszki, która dodana. Możemy przyrządzać ją także na inne wyjątkowe okazje.


Przecier pomidorowy rozmieszaj w ½ szklance wody. Dodaj do warzyw i duś aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj, aby warzywa nie przypaliły się.


Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przykryj rybę resztą warzyw. Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić.


Pora pokroić w półplasterki. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dziś na obiad piekłam filet rybny w foliowym rękawie i pomyślałam sobie, że do ryby po grecku też tak zrobię. Ryba jest smaczna, nie rozpada się no i zero tłuszczu. Do tej pory zawsze smażyłam panierowaną w jajku i mące.


Najważniejsze jest, żeby potrawa nie była tłusta bo można podawać i na ciepło i na zimno. W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jakie warzywa do ryby. Zostaje jeszcze kwestia najważniejsza, jakie filety wybrać do ryby po grecku? Najlepiej, gdy będzie to chuda ryba.


Trzeba pamiętać, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu, a sam filet uwalnia sporo soku, dlatego tłusta ryba przyrządzona „po grecku” nie będzie najlepszym pomysłem. Podobno najbardziej skażone chemią są ryby hodowane w sztucznych zbiornikach np. Nie kupuję azjatyckiej tilapii ( europejskie hodowle są podobno ok), ryby maślanej i pangi, suma afrykańskiego mam problem z tuńczykiem.


Wielu twierdzi, że najlepiej smakuje, gdy jest podawana na ciepło(i ryba i warzywa), chociaż pasuje także jako zimna przekąska na później. Do przygotowania ryby po grecku chętne są już nastolatki, o czym świadczą liczne blogi kulinarne. RYBA PO GRECKU W SŁOIKU - jeśli została Wam ryba po grecku spokojnie możecie ją zagotować w słoiku.


Rybę usmażyłam na oleju. Niektóre linki znajdujące się w naszym serwisie, mogą prowadzić do zewnętrznych stron internetowych, które nie jesteśmy w stanie. Możecie ją przygotować w szerokim okrągłym naczyniu, jak również w długim i płaskim (kładę wtedy mniej warstw). W tej wersji warzywa do ryby po grecku są starte na tarce o grubych oczkach, a można je również pokroić w drobną kostkę. Idą święta więc to najlepszy czas na sprawdzony przepis – ryba po grecku.


Ci, którzy jeszcze robili przekonają się tutaj jakie to jest łatwe w przygotowaniu i pyszne danie. Jednak jest to świetna potrawa także na sylwestra, czy inne chłodne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty