Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Ciastka z białą czekoladą i żurawiną.
Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Przepis na makowiec zawijany.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Makowiec to typowe danie wigilijne w polskiej kuchni. Składa się z ciasta drożdżowego zawijanego z masą z maku. Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany. Tradycyjny makowiec świąteczny dla całej rodziny.
Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami. Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn. Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą. Idealny na święta Bożego Narodzenia.
Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami: ciasto drożdżowe jest z całymi jajkami, a makowcu tradycyjnym są tylko żółtka, jest też dodany olej i wódka, w masie makowej tutaj dodajemy i żółtka, i ubite białka, bakalie są zmielone w maszynce, a w tradycyjnym dodajemy tylko ubite. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki ( prócz masła). Zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło.
Odstawiamy do wyrośnięcia na godziny. Pięknie się prezentuję, pysznie smakuję i jest niezastąpiony podczas świąt. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.
Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Pieczone głównie na Wigilię i Święta. Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym. Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec.
Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder, sól, jajk Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kęsy codzienności.
Piekę go już od kilku lat :) Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników. W misce lub garnku pół kg maku zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez około pół godziny.
Drugą osobą, którą kojarzę z makowcem w moim życiu był tata. Zawsze na klasowe wigilie piekł mi ten makowiec, a sekretem jego przepisu było to, że wstawiał ciasto do pieca i… szedł spać #128578; Zawsze makowiec był troszkę przypalony, ale w szkole i tak się wszyscy o niego zabijali! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec zawijany tradycyjny polski najlepszy. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych.
W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. W tym roku po raz pierwszy gościł u nas makowiec zawijany. Boże Narodzenie nie może obyć się oczywiście bez makowca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.