Pierniczki są przepyszne. Chyba każdy przyzna mi rację. Niestety mają tendencję do twardnienia. Jak sobie poradzić z twardymi piernikami? Co zrobić, żeby były miękkie i chrupiące?
Wypróbuj poniższe sposoby i sprawdź, który jest najlepszy dla Ciebie. Ciężko będzie znaleźć osobę, która się z tym nie zgodzi. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników.
Warto więc pomyśleć o odpowiedniej pielęgnacji ręczników, aby służyły nam przez długi czas. Do puszki z ciasteczkami dodaj dwie ćwiartki jabłka i zamknij naczynie – już po kilku dniach pierniczki powinny stać się wyraźnie miększe, a przy tym zachowają swój niezwykły aromat. Co parę dni wymieniaj kawałki jabłka na świeże.
Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego.
Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. W suchych i ogrzewanych pomieszczeniach pierniki miękną wolniej. Zapisz się na newsletter smaczny. Aby pierniczki szybciej zmiękły.
Jaką grubość powinny mieć pierniczki. Czy można polać lukrem zaraz po pieczeniu, czy dopiero po tym jak zmiękną. I co najważniejsze, jakie są sposoby na to, aby pierniczki szybko zmiękły i były gotowe do jedzenia. Jeżeli ciastka są zbyt twarde i zostało niewiele czasu, aby mogły zmięknąć wystarczy zastosować parę trików: Przełóż pierniki do szczelnego pojemnika razem z pokrojonymi w plastry jabłkami lub gruszkami. W ten sposób wchłoną wilgoć z owoców i będą miększe.
Dzisiaj upiekłam pierniczki i okazało sie że są one twarde tzn. Czy mogłoby się to udać z piernikiem z tego przepisu? Oczywiście czas pieczenia musiałby być odpowiednio dłuższy. Jeśli chcemy, by pierniczki szybko zmiękły, do puszki można wsadzić jeszcze skórkę od chleba lub skórkę z jabłka.
I patent co zrobić jak pierniki nie chcą same zmiękn. Inne porady Wszystkie artykuły.
Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu. Przydają się takie pojemniki na pewno, ja sama używam SuperVAC głównie je kupowałam dlatego że są też okej do mrożenia i można w nich obiad sobie przygotować w mikrofalówce. Na konkurs robię szopke z piernika i chce żeby piernik był twardy i nie miękł po jakimś czasie.
Znacie jakiś dobry przepis na pierniczki twarde ? Nie próbowałam, w końcu mają to być pierniczki szybkie, ale jeśli chcesz to zawinęłabym ciasto w kawałek folii spożywczej i włożyłabym do lodówki. Na następny dzień, po wyciągnięciu z lodówki, pozostawiłabym, aby ciasto ociepliło sie do temperatury pokojowej. Jak sprawić, aby pierniki zmiękły szybciej? Podpowiadamy wspólnie z Ambition :) A przepis na ekspresowie, świąteczne ciasteczka znajdziecie tutaj. CO ZROBIĆ, ŻEBY PIERNICZKI SZYBCIEJ ZMIĘKŁY?
Nie rozwałkowuj ciasta za cienko, grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu. Po upieczeniu, skrop pierniki odrobiną wody i zamknij je w szczelnym pojemniku, słoiku lub puszce. Umieść kromkę razowego chleba w szczelnym pojemniku (najlepiej próżniowym). Można to zrobić w piekarniku albo w mikrofalówce, w zależności od tego, co posiada się w domu. Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 2stopni Celsjusza.
Trzeba pamiętać, by zrobić je odpowiednio wcześniej (ok. tygodni), by zmiękły. Jest co prawda możliwość, że pomimo swej twardości znikną w oka mgnieniu, bo są. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni, co jakiś czas wymieniając jabłko.
Dzięki wchłoniętej z owoców wilgoci, ciastka zrobią się miękkie. Zazwyczaj pierniczki domowe zaraz po upieczeniu i wystygnięciu są twarde jak głaz. Dlatego właśnie pierniki przygotowuje się odpowiednio wcześniej. Zaraz po upieczeniu jest dość twardy, potrzebuje czasu, aby zmięknąć.
Najlepiej zatem piernik upiec na dwa, trzy tygodnie przed świętami. Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.