czwartek, 23 listopada 2017

Ryba po grecku gessler

Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Ryba po grecku to jedno z dań, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.


Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego.

Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Słodka Babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KulinarnePrzeboje. Na Boże Narodzenie przygotuj dorsza po grecku według przepisu Magdy Gessler. Delikatna i aromatyczna ryba po grecku Magdy Gessler będzie hitem świątecznego stołu.


Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w. Do nowego menu Gessler wprowadziła zupę rybną, inne dania z ryby oraz hit karty- rybę po grecku, która idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sekretem sosu do tej ryby po. Pyszna ryba po grecku Magdy Gessler z programu Kuchenne Rewolucje zaprezentowana w restauracji Łebska Chata w Łebie.

Potrawa smakuje doskonale zarówno. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście lub szukacie na tę potrawę wigilijną nowego pomysłu, wypróbujcie przepis na rybę po grecku Magdy Gessler. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba po grecku magdy gessler. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.


Restauratorka postawiła na dorsza, który przez wielu nazywany jest królem polskich ryb. To, czym przepis może zaskoczyć, to spora. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.


Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. W naczyniu do zapiekania (proponuję wybrać takie, gdyż ryba po grecku jest potrawą, którą możemy przygotować wcześniej, a przed samym podaniem najlepiej włożyć ją do piekarnika w celu podgrzania) ułóż warstwy potrawy. Na samo dno nałóż masę warzywną. Przykryj ją kawałkami ryby. Ponownie nałóż warzywa, rybę i znów.


Warto po nie sięgać nie tylko od święta. Dla nas, Polaków, ryba po grecku to podawane na zimno filetowane kawałki ryby (na przykład dorsza) ukryte pod startą marchwią, cebulą i koncentratem pomidorowym. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.


Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.

Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Zupełnie przez przypadek natknęłam się jakiś czas temu na program Między kuchnią a salonem, gdzie gościem była między innymi Magda Gessler z córką. Kulinarnym tematem tego programu była ryba na sposób grecki, bo przecież w Grecji nie ma czegoś takiego, jak nasza polska ryba po grecku. Zanotowałam sobie przepis i zrobilam.


W polskiej kuchni istnieje kilka potraw, które jak wydawałoby się pochodzą z innych krajów. Taka choćby ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku. Czy te potrawy przybyły do nas Grecji i Bretanii? Karol postara się odpowiedzieć na to pytanie, z pomocą prof. Jarosława Dumanowskiego, historyka zajmującego się kuchnią polską.


Oprócz dobrej, białej ryby o zwartym mięsie, do jej przygotowania potrzebne nam będą również warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, seler), a także por i cebula. Obowiązkowym dodatkiem jest również przecier pomidorowy, któremu ryba zawdzięcza nie tylko wyjątkowy smak, ale i swój charakterystyczny kolor. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku.


Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Jest to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw.


Wiele osób, które dotąd nie były przekonane do tego dania, to po posmakowaniu wersji ryby po grecku wg przepisu mojej Babci, stali się jej wielkimi fanami. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta.


Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty