czwartek, 23 listopada 2017

Przepis na zacier

Początek naszych prac to zaplanowanie ilości samogonu, musimy dokładnie obliczyć ilość cukru, wody i drożdży. Dają zacier o niskiej mocy około. Ich niska odporność na alkohol nie pozwala uzyskać większych stężeń. Pamiętajmy, że alkohol ma silne działanie bakteriobójcze.


Zastosowanie drożdży winnych nie jest jednak tak. Zacier - kiedy przy użyciu enzymów scukrzających zaciera się zboże - czyli najczęściej przy użyciu amylazy rozbija skrobię zawartą w zbożach na cukry proste, przyswajalne przez drożdże.

Nastaw - kiedy robimy mieszaninę cukru, lub owoców z wodą. Nie wykorzystujemy enzymów scukrzających. Drożdże swoją inwertazą zamieniają sacharozę na glukozę i fruktozę. Przepis na zacier z ziemniaków. Autor Bartosz morżkowski.


Smak i zapach bimbru to prawdziwa loteria, bo wszystko zależy od surowców, z których ów alkohol zostanie wyprodukowany. W Polsce i na świecie bimber cieszy się niesłabnącą popularnością, nie tylko ze względu na moc i sławę. Dobrze wypracowany zacier musi być przeprowadzony w naczyniu, w którym panuje nieduże ciśnienie.

Przygotowując bimber z owoców zadbajmy by zacier nie zawierał dużej ilości osadów i resztek owoców. Dolewając wypracowany zacier do kotła użyjmy sitaka – owoce mogą w końcowym etapie gotowania bimbru przypalać się na grzałkach. Myślałem, żeby zbudować bimbrownię na bazie rurek pcv. Wszystko byłoby skręcane, a zatem bardzo szczelne i odporne na ciśnienie.


Można by wtedy lepiej kontrolować poziom wypuszczanego CO bez obawy o rozszelnienie instalacji. Mam jedynie problem z pojemnikiem na zacier, ale coś pewnie by się znalazło. Co myślicie o takim pomyśle? Przy wyborze pojemnika radzimy zwrócić uwagę na to, żeby był co najmniej l (przy burzliwej fermentacji nastaw nie wycieknie) oraz na pomocną miarkę z podziałką co np. Rekomendujemy szwedzkie pojemniki fermentacyjne spełniające powyższe warunki.


Ja gotuję bimber tylko raz i jest bardzo dobry tylko zamiast kolumny mam odstojniki i wyłączam przy procentach reszta idzie na drugi raz z nowym zacierem a przepis na zacier kg owoców kg cukru kostek drożdży z biedronki i wszystko do beczki 200l i do pełna wody znajomym aż się uszy trzęsą jak piją! Zacier z żyta - przepis na Żytniówkę Składniki :- woda - l- słód jęczmienny - kg- żyto - kg- drożdże - dg - kostka Do przegotowanej gorącej wody o temp. C wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mąkę żyto. Dodać drożdży winnych lub w ostateczności piekarskich, pozostawić w ciepłym miejscu. Podczas fermentacji pojawi się kożuch, należy go zanurzać pod powierzchnię fermentu.


Poniżej kilka przepisów, które sam w praktyce przetestowałem i mogę z pełną świadomością polecić każemy, kto o domowym bimbrze w ogóle myśli. Zawsze pyszny domowy zakwas na barszcz. Ja zawsze robię dużo więcej bo od razu robię dla reszty rodzinki ;) min średnie przystępne.


Dołącz do naszej grupy i wymień się swoimi doświadczeniami.

Teść mówił, że w tym roku zacier był bardzo dobrej jakości, ale może się zdarzyć, że z takiej samej jego ilości powstanie mniej alkoholu. Wodę należy zagotować, dodać enzymu upłyniającego ok 0. Do gotującej się wody dodać śrutę kukurydzianą w proporcji kg śruty na 3. Mieszając dodać enzymu scukrzającego ok. Nalewka im starsza tym lepsza. Wrazie dla kogos jak bedzie za mocne to dolac miodu albo cukru. Chcesz zrobić domowe zacierki?


To jest to idealny przepis. Gdy byłam mała moja babcia potrafiła w kilka sekund wyczarować zacierki, turlała między palcem wskazującym a kciukiem maleńkie kuleczki, wrzucała je na gorącą wodę i szybko dodawała nam do mleka. Nie wiem jak ona to robiła, ale zajmowało jej to sekundę, albo ja zauroczona. Przedstawiam mój pierwszy zacier. Nie miałem dostępu do drożdży gorzelniczych i dodałem piekarskie, ale efekt jak widać nie najgorszy.


W tym wpisie tematem przewodnim będzie zacier ze słodu jęczmiennego, który posłuży za surowiec do destylacji własnej, wspaniałej whisky słodowej. Jeżeli chodzi o whisky, obecne trendy wskazują na nuty wędzone i torfowe poszukiwane w destylatach, zwłaszcza Szkockich. No więc mieszamy te składniki i zostawiamy na trochę w jakiejś bańce, żeby przefermentowały. I jak już ładnie przefermentuje to mamy gotowy zacier. Do dużego garnka wlewamy 10L wody i zagotowujemy.


CAŁY CZAS MIESZAMY CAŁOŚĆ! Gotujemy przez 30minut często mieszając. Najlepsze przepisy na domowy chleb: w godzinę, na zakwasie, do odrywania. Inspiracje na Światowy Dzień Chleba. Victoria Beckham pojawiła się w Nowym Jorku w zachwycającej stylizacji.


Zacier na bimber z owoców Jak zrobić dobry zacier na bimber z owoców? Aby przygotować dobry trunek a na drugi dzień by nie mieć kaca to sztuka. Mało kto w dzisiejszych czasach potrafi zrobić naprawdę dobry samogon. Teraz każdy woli „kupić spod lady”.


Zastrzegam że nigdy w ten sposób nie robiłem, a przepis mam od kumpla który przygotowuje taki zacier od kilku lat, je osobiście preferuję dodawanie przecieru pomidorowego. A więc: Proporcje na ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty