piątek, 17 listopada 2017

Smalec węgierski przepis

Pikantny smalczyk to kwintesencja kuchni węgierskiej. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Gulasz węgierski Magdy Gessler.


Dodane przez krysstel w: Tylko o kuchni. Przepisy, jak zrobić - Smaker.

Domowy smalec ze skwarkami i cebulką - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Smalec z mięsem mielonym Klasyczny smalec możemy również wzbogacić mielonym mięsem lub aromatycznymi skwarkami. Dodajemy je na kilka minut przed końcem smażenia.


Oczywiście można też eksperymentować z przyprawami. Niektórzy proponują dodać suszony cząber, mieloną paprykę, suszone, posiekane grzyby albo jarzynkę. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Smalec ze słoniny smakuje nam nie tylko zimną, ale i latem.


Mój przepis na wiejski smalec, to bardziej skwarki w smalcu, ponieważ w moim smalcu jest więcej skwarek oraz kawałek cebulki i jabłka niż samego smalcu. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe sosy i pasty.

Fajny prosty przepis bez jakich bzdurnych dodatków typu keczup- takie też można w necie znaleźć. Na pewno wykorzystam, dzięki :). Jeżeli chodzi o smalec to wcale bym z nim nie walczyła tak zaciekle, do smażenia w wysokich temperaturach jest lepszy i , o dziwo, zdrowszy niż olej.


Kilka dodatkowych info na temat smalcu. Nie dajcie sie zwiesc ze smalec wieprzowy jest jakos specjalnie szkodliwy bo to bzdura. Jako inzynier branzy zywieniowej, mowie wszem i wobec ze w porownaniu do tego co dodaje sie dzis do wedlin w sklepach, smalczyk jest idealny. Koncerny zywnosciowe dodaja smalec pod innymi nazwami do wielu produktow.


Smalec pikantny węgierski z czuszką - sposób przygotowania: Pokrojoną w drobną kostkę słoninę przekładamy do rondla z grubym dnem. Wysmażamy na wolnym ogniu. Po mniej więcej minutach, gdy skwareczki się wytopią, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę papryczkę, mieszamy. Delikatesowy, pyszny smalec wytapiany z tłuszczu węgierskich gęsi.


Smalczyk jesienną pora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie można sobie wyobrazić. Smalec gęsi zawiera dużo mniej szkodliwych tłuszczy od smalcu wieprzowego. Opakowanie zawiera 5g smalcu. Smalec – przepis na smalec z jabłkiem, cebulą i skwarkami Składniki na smalec wieprzowy (lub z innego rodzaju mięsa) z jabłkiem i cebulą: 8g słoniny bez skóry, duże jabłka, duże cebule, 1g boczku wędzonego (albo pociętej drobno wędzonki), łyżeczki soli.


Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Smalec z fasoli to nic innego jak pasta z ugotowanej fasoli z dodatkiem sporej ilości zeszklonej cebulki. Doprawiam ją tylko solą i pieprzem i nie dodaję już nic więcej.


Ja pozwalam patelni ze smalcem przestygnąć i gdy jest w miarę chłodny przekładam masę do słoików, zamykam i chłodzę w lodówce.

Taki smalec można przetrzymywać do tygodni. Smalec wieprzowy z cebulą i jabłkami jest takim smalcem, który znam z domu rodzinnego. Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami. No i jakoś tak wyrzuty sumienia czyni mniejszymi.


Dwie rzeczy są ważne: dokładne odsączenie fasoli, aby smalec nie wyszedł zbyt rzadki i… nocka w lodówce. On po prostu musi się przegryźć i wtedy rzeczywiście smakuje jak prawdziwy smalec. Wegański smalec z fasoli z jabłkiem, cebulą i rodzynkami, doskonały najlepszy smalec wegański. Pokazuję jak zrobić wegański smalec z fasoli - przepis krok po kroku jak powstaje pasta dla wegetarian, która zastępuje tradycyjny smalec.


W swojej tradycyjnej węgierskiej formie jest to zupa z dodatkiem mięsnym. Ale niezależnie od tego czy jest to zupa gulaszowa czy bardziej treściwa zawiesista potrawa, to w obu formach kluczowym składnikiem jest papryka i duża ilość wołowiny. Na Węgrzech mówimy pörkölt lub paprikás, w zależności czy jest kwaśna śmietana.


Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Leczo to danie znane niemal każdemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty