Botwinka to jedna z naszych ulubionych letnich zup. Gotuję ją kilka razy w sezonie, dopóki są młode buraczki, a zimą wykorzystuję taką zamkniętą w słoikach (przepis tutaj). Jest lekka, smaczna i ładni Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga MojaKuchniaMalutka. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na botwinka na gęsto. Dodane przez NozWidelec_pl w: Tylko o kuchni.
Botwinkę - najlepiej jeśli kupicie taką z większymi buraczkami - drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy botwinkę i delikatnie obsmażamy ok. Następnie dolewamy trochę wody, niedużo ważne żeby pokryła całe dno, w przeciwnym razie botwinka się przypali. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek, lekko zrumienić. Dodać botwinkę i na małym ogniu smażyć mieszając aż liście zwiędną.
Dodać masło, doprawić solą oraz pieprzem. Wlać śmietankę kremową i dusić przez minuty, aż botwinka będzie miękka. Prosta i smaczna botwinka jest chyba królową wiosennych zup.
Najlepiej smakuje w maju, gdy sezon na botwinę w pełni;) Ile domów, tyle sposobów na tę pyszną i zdrową zupę. Ulubiona wiosenna zupa w zimowej wersji :) min łatwe tanie. Dania z botwiny Botwina (botwinka) to młode buraki ćwikłowe, spożywane razem z pęczkiem chrupiących liści. Lekkostrawna i orzeźwiająca botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze. Warto jadać ją nie tylko w postaci chłodnika w ciepłe dni, lecz także w. Botwina dostępna jest już od maja ale oczywiście spod osłon a dopiero w czerwcu Zobacz więcej.
Też byłam w ciężkiej rozpaczy ale botwinka jest! Kupowałam na miejscowych targach. Ale miesiąc temu przeniosłam się do Berlina i jakoś nie mogę na nią trafić… ktoś coś wie?
Mojemu synkowi (m-cy) i nam bardzo smakowała. Pojawiły się już pierwsze botwinki w sklepach, co mnie bardzo cieszy i mam wrażenie, że właśnie z botwinką, szparagami i ogórkami małosolnymi kojarzy mi się wiosna. Sposób przygotowania: Kasza owsiana z botwiną na gęsto Przygotowanie kaszy Odstaw kaszę w ciepłe miejsce najlepiej pod koc, by doszła Ugotuj kaszę wg wskazówek na opakowaniu.
Na gęsto – z zasmażką i świeżym koperkiem. Delikatna, ale wyrazista. Jeden z najsmaczniejszych wiosennych dodatków do obiadu. Smacznie przyrządzona świeża botwinka.
Do wykonania tej potrawy potrzebujesz: botwiny, mleka, czosnku. Darek o Ajerkuchy z jabłkami. Kika o Ajerkuchy z jabłkami. Ania o Ketchup z dyni, papryki i cebuli.
Zupy to bez wątpienia specjalność naszej, polskiej kuchni. Jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup jest barszcz czerwony. Jadany zarówno na co dzień, jak i od święta, podawany jest również na wiele sposobów.
Nawet nie sadzilam, ze bedzie takie dobre. Przepyszne pesto z botwinki! Uwielbiam pesto z bazylii, ale to spokojnie dorownuje mu smakiem. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, zaledwie minut wystarc.
Mniam :) Ktoś wyżej napisał, że można zastąpić ocet spirytusowy czymś innym. Owszem, można, ale cytryna czy ocet winny mają już inny smak i tym samym zmienia się również smak chłodnika (wiem, robiłam, próbowałam, testowałam). W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych.
W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Młoda kapusta na gęsto z koperkiem i zasmażką to proste, niewyszukane danie, które przygotowuję co roku w sezonie letnim. Kapusta jest delikatna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Pysznie smakuje również z pajdą świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Program kulinarny w gwarze śląskiej.
Emisja: TVP Katowice soboty 18. Moda na jarmuż nie przemija. W dodatku to zielone warzywo dostarcza dużej dawki błonnika i sprawia, że uczucie sytości towarzyszy nam przez długi czas po posiłku. Jeśli jednak nie masz pomysłu na jarmuż, to zapoznaj się z naszymi. W moim rodzinnym domu nigdy Mama nie robila chlodnikow.
Poznalam je w doroslym zyciu. W tym roku okazuja sie zbawieniem na codzienne upaly. A kolor niesamowicie kusi.
Postanowilam wiec wykorzystac mlode buraczki, ktore mi sie zbyt gesto wysialy do przygotowania tego niezwykle. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.