wtorek, 21 listopada 2017

Grzyby do sloikow

Wystarczy otworzyć słoik , podsmażyć cebulkę , dorzucić do niej jego z Zobacz więcej. Mariola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarne fantazje Marioli. Następnie zalewam do pełna zimną zalewą, wkładam do słoika łyżeczkę lub widelec i delikatnie ruszam grzyby aby odpowietrzyć i jeżeli trzeba dolewam zalewę.


Polecane przepisy: grzyby w solance do sloikow Zobacz więcej. Smażone i zapasteryzowane w słoiki podgrzybki, maślaczki, boro czy ko Zobacz więcej. Magda1Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smakowite Dania.

Następnego dnia wstawiałam je do zimnej wody bo zawartość także była zimna. Ja doprawiam grzyby tylko solą i pieprzem, ale możecie dodać jakieś zioła. Cebula też jest tutaj tylko opcjonalnie - do część grzybów ją dodaję a do części nie.


Używam masła klarowanego bo można je bardziej rozgrzać i smażenie grzybów trwa krócej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na grzyby do słoików na zimę w przecierze pomidorowym. Niektóre okazy będzie można spotkać w lasach jeszcze w listopadzie, a wśród nich gąski, kurki i kanie.


Szczęśliwcom, którym uda się zebrać pokaźną liczbę grzybów, proponujemy je zasuszyć, zamrozić, a także przygotować z nich pyszne przetwory. Sprawdzą się one doskonale w jesienno-zimowe dni. Do cebuli dodałam obgotowane grzyby i dusiłam wszystko ok min.

Pod koniec duszenia dodałam sól do smaku. Słoiczki przeznaczone na grzyby wyparzyłam i osuszyłam. Do tak przygotowanych słoiczków nałożyłam usmażone grzyby. Zakręciłam słoiczki i pasteryzowałam ok min od momentu zagotowania. Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osączyć.


Masło roztopić w dużym rondlu, dodać cebulę i podsmażyć ją, aż się zeszkli. Smażyć, mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez minut. Podduszone w tłuszczu grzyby poddaje się utrwalaniu cieplnemu (pasteryzacji) w zamkniętych słoikach.


Tak przygotowane boro, rydze czy kurki można dodawać np. Ułożyć na tacy i wstawić do zamrażalnika, by„chwycił je mróz. Następnie przełożyć do plastikowych pojemników, zamknąć i włożyć do zamrażalnika. Wystarczy na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać grzybki ze słoiczka, wymieszać, poddusić przez chwilę, można. Na minut przed końcem gotowania wlać ocet.


Smażone grzyby w słoiku na zimowe chłody to jedna z najporęczniejszych zapraw jakie robię. Odcedzić i osączyć, zalewę wylać. Bo ja marynuję głównie nieuszkodzone kapelusze małych grzybów.

Wstaw do piekarnika na minut w celu pasteryzacji (znów temperatura 1stopni). Jeśli słoiki są większe niż 3ml, to lepiej pasteryzować przez pół godziny lub nawet dłużej (zależnie od wielkości). Całość zalewamy wodą do wysokości pokrywki słoików i gotujemy pod przykryciem 20minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy słoiki z garnka i mocno je dokręcamy.


Odkładamy do góry dnem do wystygnięcia. Jeżeli pokrywki zrobią się lekko wklęsłe to będzie to znaczyło, że słoiki dobrze chwyciły i grzyby nie powinny się zepsuć. Ugotowane smażymy z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym, kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy. W czasie gotowania łyżką cedzakową zbierać szumowiny.


Paprykę pokroić w kostkę. Z zalewy zebrać przyprawy. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty