czwartek, 2 listopada 2017

Strucla drożdżowa z makiem makowiec

Lubię, gdy w makowcu jest dużo masy, a mało ciasta. W tym roku zaszaleję i zrobię dwa makowce – jeden taki jak w tym przepisie - z masą z niebieskiego maku, a drugi z masą z białego maku (taką jaką przygotowałam do rogali marcińskich). Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa.


PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Sernik z Makiem Przepis. Nie wiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową.

Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. Strucla z makiem, nazywana także makowcem, to wypiek, który z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole.


Delikatnie zmieszaj wyrośnięty zaczyn z resztą składników na ciasto za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mieszanki dodaj cukier waniliowy, który nada wypiekowi intensywny smak. Masa makowa: Mak zaparz we wrzątku. Do maku dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.


Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Masę dopraw do smaku olejkiem migdałowym. Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Poniższy przepis jest na dwie strucle. Drożdżowa strucla z makiem pyszna, lekka, idealna. Pokaźny zbiór przepisów.


Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżeczkami mąki, łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrabiać ciasto ręką, mikserem lub łyżką drewnianą tak długo, aż. Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu.


Potrawy z makiem najbardziej kojarzą się z deserami świątecznymi. Zaczynając od makowca, kutii, aż po kluski z makiem. Tym razem prezentuję przepis na makowiec w nieco innej formie. Będzie to strucla, gdzie masa makowa zawijana jest w ciasto drożdżowe.


Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Krucho-drożdżowe ciasto wypełnione przepyszną masą makową. Ta smakowita świąteczna strucla makowa jest wprawdzie nieco czasochłonna, ale w zasadzie jest ni.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na strucla z makiem z puszki.

Strucla drożdżowa z makiem to kruchy pomysł na deser, zwłaszcza na deszczowe i chłodne popołudnia. Podawana na ciepło rozgrzeje Cię swoją słodyczą zbudowaną na Cukrze wanilinowym WINIARY. Przed włożeniem strucli do piekarnika pamiętaj, by wysmarować ją jajkiem.


Dzięki temu nabierze ona złocistego koloru. Masę makową wykonasz z podgotowanego i przemielonego w maszynce do mielenia mięsa maku, cukru, miodu oraz bakalii, np. Aby masa intensywnie pachniała, dodaj do niej także aromat migdałowy.


Podsmaż ją na patelni, a następnie wymieszaj z pianą ubitą z białek jaj. Ajerkoniak Amoniaczki Antrykot z sosem musztardowym Baba bakaliowa warstwowa Baba cytrynowa Baba drożdżowa z rodzynkami Baba drożdżowa zaparzana Baba jogurtowa z żurawinami Baba limonkowa Baba w pomarańczach Babeczki marcepanowe Babeczki. Czas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr …! ) już za moment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą makową – taką wilgotną, ciężką.


Z jednego przepisu powstają, aż trzy, więc już dziś zawiozę je do domu ku uciesze wszystkich łakomczuchów. Z innych ciast, które również zachwycą smakiem i są z masą makową, polecasero-makowiec, takie dwa w jednym, jeden z hitów i makowiec na krucho-drożdżowym cieście. Wypiekany w foremce i trochę szybszy do przygotowania od takiej tradycyjnej strucli. Standardowo w każdym roku jest to typowo tradycyjny makowiec, ręcznie zwijany z domową masą makową.


Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne, bo większość z nas lubi dodatek maku np. Moja strucla makowa jest wyśmienita, bo zachowana jest idealna proporcja maku do ciasta. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ta strucla czerstwieje dużo wolniej niż jej drożdżowa wersja.


Makowce można przyrządzać z dostępnej w sklepach gotowej masy w puszkach. Bardziej czasochłonnym, ale z pewnością wartym włożonego wysiłku wariantem, jest samodzielne przygotowanie masy makowej. W tym celu trzeba sparzyć i kilkakrotnie zmielić mak (im więcej razy, tym lepiej).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty