czwartek, 30 listopada 2017

Leczo z kabaczka pieczarek

Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pieczarki pokrój w plasterki. Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem.


Leczo z kabaczka pieczarek

Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także. Każdy znajdzie w nim przysmak dla siebie. Połączenie pieczarek, smacznego kabaczka, kiełbasy, aromatycznych pomidorów oraz papryk w jednym dan Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grażyna gotuje. Wegetariańskie leczo z kabaczka, papryki i pieczarek. Pora dnia Sprzęt Potrawy Dania jednogarnkowe Warzywa Grzyby Kuchnie świata. Sezon cukiniowo-kabaczkowy już trwa. Marysia dba o to, byśmy mieli dużo roboty :P Miłe to, że bliscy o nas zawsze myślą.


Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba. Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym. Wszystko zależy od sposobu przygotowania.


Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Dodane przez magdzior w: Tylko o kuchni. Ja znam tylko jeden przepis na sałatkę z pieczarek, z jajkiem, cebulą i majonezem. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.


Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Z kabaczka i cukinii wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli. Warzywa dusimy na małym ogniu po przykryciem około minut (od czasu do czasu mieszając). Leczo to potrawa węgierska zrobiona z pomidorów, papryki, cebulki z dodatkiem mięsnym.


W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.


Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki). Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja.


Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Cebulę z kiełbasą przekładamy do większego garnka, dodajemy paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. W tym czasie kabaczka jeśli jest duży obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw.


Dziś zajadam się pierwszym leczo w tym roku. To jedny z tych dań, które można jeść cały dzień. Moja ulubiona wersja to połączenie pomidorów, papryki, kabaczka i cukinii.


Jak dla mnie – nie musi być w nim mięsa. Wystarczą same warzywa, które o tej porze roku – są najlepsze ! Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Wiem, że dla niektórych z Was leczo nieodłącznie kojarzy się z wędzoną kiełbasą, ale zachęcam do przygotowania poniższego przepisu.


Pyszne leczo ugotujemy z kabaczka, pieczarek, papryki, z mięsem lub bez. Podajemy je z ryżem, ziemniakami lub po prostu z chlebem. Tak przygotowane leczo możemy włożyć w słoiki i wykorzystać w chwilach gdy nie mamy czasu na gotowanie. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty