czwartek, 16 listopada 2017

Przepis na paprykę marynowaną w occie

Do słoików wsyp przyprawy. Włóż po kilka piórek cebuli i ciasno układaj paprykę. Do każdego słoika dodaj po łyżce oleju. Nie modyfikowałam go, wykorzystuję wszystkie przyprawy i zachowuję proporcje w każdym szczególe.


Poniżej zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszną paprykę marynowaną na zimę do słoików. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę.

Papryka konserwowa na zimę – przepis. Sprawdzony i łatwy przepis. Można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań. Ze względów estetycznych najlepiej jako marynowana sprawdza się papryka czerwona, która w największych ilościach dostarcza beta karotenu oraz witaminy C. Oto sprawdzony przepis na paprykę marynowaną w occie - lista składników oraz wykonanie marynaty krok po kroku.


Tym razem pokroiłam na duże ćwiartki. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, solą oraz octem. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na minut, by ją sparzyć.


ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować.

Zamiast zacząć od tradycyjnej, zrobiłam z miodem. W tym roku po raz pierwszy robiłam marynowaną paprykę. Zawsze wydawało mi się, że robienie weków łączy się z ogromną pracą. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.


Tak przygotowaną paprykę wkładamy do słoików. Domowa papryka marynowana w occie z dodatkiem przypraw jest najsmaczniejsza. Nie kupuję gotowej papryki konserwowej ze sklepu.


Pokrój na szerokie paski (3-cm). W dużym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i. Kiedy zalewa się zagotuje, zdejmij ją znad palnika i upewnij się, że wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przygotuj wyparzone (np. w piekarniku) słoiki.


Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę. Taką w occie robi moja babcia, moja mama, teściowa. Układamy blisko w słoiku.


Przepis jest w rodzinie od wielu lat. Do kazdego słoika wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy.

Pasteryzować grubą paprykę min cienką min. Smacznego:) Dodaj do książki kucharskiej. Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę.


A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca. Zielona, żółta i czerwona papryka, marynowana z szalotką w aromatycznej octowej zalewie z gorczycą, kolorowym pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, to smaczny i dekoracyjny składnik zimnych przekąsek, kanapek i sałatek. Zaprawiając ją w słoiki, mamy pewność, że zimą możemy ją wyciągnąć ze spiżarni i podać do stołu. Jednak zanim zaczniemy przygotowania do zrobienia zalewy do papryki, powinniśmy dowiedzieć się, jaki przepis na paprykę marynowaną nas najbardziej interesuje.


Włożyć do czystych i suchych słoików. Odcedzamy i układamy ciasno w słoikach. Polecam więc przepis na paprykę marynowaną, który dostałem od mojej mamy.


Jest sprawdzony i efekt pozostaje zawsze ten sam. Na warzywa marynowane w occie powinny uważać kobiety w ciąży, nie podajemy ich małym dzieciom oraz osobom, cierpiącym na anemię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty