Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Poniżej znajduje się przepis na porcje żurku, czyli w sam raz dla przeciętnej rodziny. Jaki chleb kupić do podania żurku? Dylematy zaczynają się już podczas wizyty w piekarni lub markecie.
Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem.
Gdy pieczywo jest już w domu, a żur pyrkocze na gazie, zabieramy się do przygotowania chlebków. Jak wydrążyć chleb do żurku? Co zrobić, żeby był chrupiący? W kuchni polskiej królują różnego rodzaju zupy, popularne wśród tradycyjnych potraw słowiańskich, a w innych krajach prawie nieznane. Do niekwestionowanej klasyki należy żurek.
Pyszna zupa na zakwasie, lekko kwaskowa, treściwa, stosunkowo łatwo strawna i zaskakująco bogata. Niezawodny do pieczenia, nie brudzi dłoni.
Wystarczy spryskać blachę lub patelnię (ale nie tylko to). Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Po minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około minut.
Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem. Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku. Wczoraj popełniłam żurek w chlebie i wyszedł wspaniały. Dziękuję Wam za rady:) ŻUREK W CHLEBIE.
Dodane przez amidalla w: Tylko o kuchni. Będę musiała przygotować niedługo żurek w chlebie. Wszystkie przepisy, które przeglądam podają, że po przygotowaniu żurku należy go wlać do wydrążonego chleba i koniec.
Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis na żurek. Trzeba przyznać rację, że żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt.
Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach.
Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Przygotuj żurek w chlebie zgodnie z przepisem Ani Starmach!
Już niebawem rozpocznie się szał świątecznych przygotowań, jednak nie ma świąt bez wielkanocnego żurku! UREK PRZEPIS W CHLEBIE – żurek to obowiązkowa potrawa na moim wielkanocnym stole. Nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Najładniej wygląda podany w małym, okrągłym chlebie. Taki chleb trzeba jednak wcześniej przygotować.
Chcesz zabłysnąć w kuchni? Nie masz pomysłu na obiad? Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Jak zrobić żurek w chlebie?
Przepis na żurek w chlebie. Chleb do żurku gdzie kupić-Żurek wielkanocny wcale nie jest trudny w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu. Dlaczego warto skusić się i podać tą tradycyjną zupę w pachnących bochenkach chleba? Odpowiedź jest banalnie prosta – tak podana zupa w chlebie nie tylko.
Raz z ziemniakami, raz z chlebem. Raz na boczku, raz na grzybach – warianty można by mnożyć prawie w nieskończoność. W tym miejscu chciałabym jednak zwrócić uwagę na kilka prostych zasa o których.
Jada się ją w całej Polsce. Polecam podanie zupy w chlebie. Przygotowanie chlebowego talerza jest proste, a dzięki temu potrawa wygląda efektownie.
Wspaniały wielkanocny żurek podany w chlebie to idealne danie na takie okazje. Zobacz jak przygotować chleb na żurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.