poniedziałek, 27 listopada 2017

Malinowa chmurka z bezą i migdałami

Malinowa chmurka z bezą i migdałami

Kruchy spó duża ilość malin w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńcząca ciasto chrupiąca beza z migdałami. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na malinowa chmurka z bezą i migdałami. Malinowa chmurka to kruche ciasto, maliny w galaretce, pyszna masa śmietanowa i chrupiąca beza z migdałami. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach.


Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok.


Durszlak - malinowa chmurka z beza i migdałami. This feature is not available right now. Jak już sama nazwa wskazuje, Malinowa chmurka - to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! Ciasto wprost rozpływa się w ustach.


Goście zachwyceni, wszyscy objedzeni po uszy. Malinowa Chmurka właśnie dołączyła do moich przebojów z Pani strony! Nie doczytałam tylko komentarzy i niepotrzebnie rozmroziłam maliny, ale na przyszłość użyję takich prosto z zamrażarki. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy.


Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Rozsmarować na blaszce posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką ziemniaczaną. Wielkość bezy ma być podobna jak ciasta na spodzie. Posypać płatkami migdałów i piec przez godzinę w temp. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.


MALINOWA CHMURKA Z BEZĄ NA PODŁUŻNYCH BISZKOPTACH 880. KOLORgotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kolorgotowania. Trochę pracochłonne, ale naprawdę warto się pomęczyć. Wyjęłam więc z szuflady przepis i pokazałam jej, no i zostałam poproszona o upieczenie.


Kruche ciasto Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka i cukier. Pyszne kruche ciasto z malinami, kremem mascarpone i bezą. Maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami - porzeczki, borówki, wiśnie, truskawki. Delikatny, kruchy spó przełożony galaretką z malinami, kremem z mascarpone i bitej śmietany, uwieńczony kruchą bezą z migdałami. Teraz już wiem, że nie bez kozery malinowa chmurka zyskała i ciągle zyskuje na popularności.


Pyszna, lekka, lekko kwaskowa, nie za słodka. Wierzch ciasta przykryć wystudzoną bezą z migdałami. Skomentuj przepis Dodaj do moich kolekcji Wyślij do wydruku Wyślij do wydruku. Beza z migdałami białka, w temperaturze pokojowej 1g drobnego cukru do wypieków.


Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Cienki, kruchy spód przełożony duuużą ilością malin zatopionych w galaretce, bita śmietana z mascarpone a wierzch uwieńczony słodką bezą z migdałami – na samą myśl ślinka cieknie. Przepis na Malinowa chmurka.


Posypujemy migdałami i pieczemy około godziny w temp. Blaszkę z bezą przykrywamy dużą deską do krojenia i odwracamy ją ostrożnie do góry dnem. My je bardzo uwielbiamy i często robimy na różnego rodzaju okazje, typu święta, urodziny, czy po prostu na weekend do kawy. Ubite białka przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia, posypujemy migdałami i pieczemy przez około minut w temperaturze 1stopni.


Po upływie godziny wyciągamy nasze kruche ciasto z lodówki i wykładamy je na blaszkę do pieczenia. Gotową masę śmietanową wyłożyć na warstwę malinową, przykryć ciastem z migdałami i wstawić do lodówki. Jeśli chcemy możemy dodatkowo wierzch oprószyć cukrem pudrem. Pewnego razu wpadła do mnie siostra i mówi, że jadła na imieninach u koleżanki malinową chmurkę i opowiada jakie to wspaniałe ciasto hehe. Białka ubijam ze szczyoptą soli.


Malinowa chmurka z bezą i migdałami

Następnie powoli dosypuję cukier i miksuję do momentu rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i powoli mieszam. Wykładam na blachę o wymiarach takich samych jak było pieczone ciasto.


Jeśli szukaliście przepisu na ciasto, które będzie się pięknie prezentowało na stole i wywoła efekt wow to dobrze trafiliście. Po prostu niebo na talerzu. Całość posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1stopni na około minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty