poniedziałek, 27 listopada 2017

Placek z malinami pod chmurką

Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok. Zakochalam sie w tym ciescie od pierwszego kesa, probujac go po raz pierwszy na rodzinnej imprezie. Wiedzialam, ze bedzie czesto goscilo rowniez w moim domu.


Robie na zmiane, raz z malinami , raz z jagodami (wowczas z galaretka cytrynowa) z troche zmodyfikowanego przepisu.

Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Sok z wodą zagotować, odstawić wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać maliny i od czasu do czasu przemieszać do lekkiego gęstnięcia. Wylać na kruchy placek z zabezpieczonymi bokami.


Wyjęłam więc z szuflady przepis i pokazałam jej, no i zostałam poproszona o upieczenie. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Kruche ciasto z lekką, rewelacyjną pianką, którą w taki sposób, przyznam, robiłam po raz pierwszy.

Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a maliny (lub jeżyny, jagody, borówki amerykańskie) w niej zatopione smakują wybornie. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia!


Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! Teraz czas na galaretkę. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.


Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-godz najlepiej na całą noc.


Ja życzę smacznego i zabieram się za jedzenie ostatniego kawałka ;). Lista przepisów na ciasto malinowe pod bezową chmurką z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Utrzeć miękkie masło, następnie dodawać po łyżce ostudzoną masę budyniową jednocześnie ubijając.


Jeden placek ułożyć na desce, posmarować połową frużeliny malinowej, posypać odłożonymi całymi malinami, przykryć kremem. Następnie dodaj maliny i wymieszaj. Kiedy zaczną się zsiadać wylej je na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki.


Wczoraj wieczorem popełniłam kruche ciasto z malinami i budyniową pianką – bardzo popularne na wszelakich blogach kulinarnych. Malinowy pocałunek pod chmurką. Trzeba przyznać, że Dorota z Moich Wypieków potrafi wyznaczać trendy. Na dowó że ciasto jest i łatwe, i efektowne przytaczam przepis wraz ze zdjęciami i życzę Wam smacznego – jestem pewna, że Wy. Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz żółtkami.


Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy tylko galaretka zacznie tężeć (będzie płynna w środku, a zacznie tężeć na brzegach) – mieszamy ją z malinami i wylewamy na upieczony spód. Chowamy do lodówki, aż całkowicie zastygnie.


Po prostu przepyszne kruche ciasto z dużą ilością jagód zatopionych w orzeźwiającej cytrynowej galaretce z pysznym waniliowym kremem i chrupiącą słodką bezą. Jest takie wyśmienite, że nie da się mu oprzeć. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto z truskawkami pod chmurką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty