Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Leczo z cukinią- przetwory na zimę.
Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Nie pamiętam dokładnie kiedy zjedlismy ostatni słoik, ale na pewno było to po kilku miesiącach od zrobienia. Teraz też takie zrobiłam. Jak zrobić leczo na zimę?
Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najt Zobacz więcej. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.
Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji.
Zapraszam dzisiaj na proste pyszne i domowe leczo z pieczarkami. Możliwe do przygotowania w wersji z kiełbasą, bez kiełbasy lub z fasolą. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę.
Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.
W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i papryki poddanych duszeniu na smalcu oraz wędzonej słoniny i podsmażonej cebuli. Sposobów na wykonanie jest wiele, a wśród nich wyróżnia się leczo z cukinią oraz leczo z kiełbasą. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach.
O ile mogę nie składać na zimę ogórków, dżemów, kompotów, leczo w słoikach być musi. W tym roku został mi po zimie słoik, i to tylko dlatego,że oszczędzałam go i ukrywałam w spiżarce. Sezon na fasolkę szparagową w pełni, zwłaszcza kiedy ktoś ma nadmiar jej na ogródku warto przygotować proste, i bardzo smaczne leczo fasolkowo- warzywne. Bardzo pomidorowe, po prosty pyszne. FIT leczo z cukinii z patelni uratuje twój dzień.
Jest smaczne, zdrowe i banalnie proste. Przetwory z cukinii na zimę: leczo, sałatka, dżem. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.
Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę. A zimą tylko smażę według uznania mięso,boczek lub kiełbaskę i zalewam leczem. Mięsne gniazdka z pieczarkami i papryką. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.
W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.